Winkler: Saját munkánkkal kell alapot teremtsünk a választási szerencsének

Szombaton, Déván gyûlésezett a Hunyad megyei szervezet Küldöttgyûlése, amelynek napirendjén a megyei szervezet SZKT képviselõjének a megválasztása, a megyei szervezet mûködési szabályzatának a módosítása, valamint az aktuális szervezési kérdések megvitatása szerepeltek.

A küldöttgyûlésen részt vett, Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezetõ elnöke, aki az aktuális politikai helyzetrõl szóló felszólalásában kitért a jövõ évi választások kérdésére is. A szövetségi vezetõ politikus többek között arról is tájékoztatott, hogy sajnos nem sikerült átvinni a törvényhozáson az RMDSZ-nek két olyan kezdeményezését, amely egyértelmûen a szórvány javára vált volna: a Megyei Tanácsok esetén a három százalékos bejutási küszöb, valamint a parlamenti választások esetén pedig az országos kompenzációs lista. Kovács Péter ügyvezetõ elnök, a társadalomszervezést nevezte meg a sikeres választási szereplés kulcsának és ebben a kontextusban pedig az anyanyelvû oktatással kapcsolatos feladatokat listázta.

Winkler Gyula EP képviselõ, a megyei szervezet elnöke, politikai tájékozatójában az aktuális brüsszeli és bukaresti témák mellett, a Hunyad megyei szervezet elõtt álló kihívásokról szólt. “2016 ismét választási esztendõ lesz, nem véletlenül, ez év tavaszán két éves, a 2015 és 2016-os évekre szóló cselekvési tervet fogadott el a megyei szervezet, hiszen a következõ idõszakban a jövõ évi választások kihívásaira kell, összpontosítsunk. Az RMDSZ-ben gyakran elhangzik az a kijelentés miszerint azt a pozíció, amit egyszer a Szövetség elveszít, azt többé nem tudja visszaszerezni. Ezt Hunyad megyében mi megcáfoltuk, hiszen 2012-ben, Lupényban, a helyi választások alkalmával, nyolcévnyi kiesés után, sikerült az RMDSZ-nek visszakerülni a városi tanácsba. Ezt a teljesítményt kell megismételni újra jövõre, hiszen Petrozsényt is vissza lehet, és vissza kell, szerezzük.” – hangsúlyozta Winkler beszédében.
A politikus prioritásként nevezte meg a megye magyarságának szempontjából fontos négy nagy településén való önkormányzati képviseletét: Déva, Vajdahunyad, Petrozsény és Lupény.
“A parlamenti választások új esélyt jelentenek Hunyad megyének és a többi szórvány megyében mûködõ szervezetnek. Nyolc év egyéni körzetes, orosz ruletthez hasonló rendszer után, a Parlament visszatért a korábbi megyei listás parlamenti választási rendszerhez. Ez esélyt teremt számunkra is, Hunyad megyeiek számára, hogy visszaszerezzük a parlamenti képviseletünket. Önerõbõl ez nem sikerülhet, a szavazat visszaosztásnak is kedvezõen kell alakulnia, de a választási szerencsének mi a saját munkánkkal kell, alapot teremtsünk” – fogalmazott a Hunyad megyei szervezet elnöke.
A tizenhat helyi szervezet küldöttei Széll Lörinczet, a Hunyad megyei Ifjúsági Hatóság igazgatóját, az MKT elnökét választotta meg SZKT képviselõnek a következõ négy éves mandátumra.
A további vita és hozzászólások tárgyát a helyi politikai viszonyok elemezése képezték, de ugyanakkor jelentõs visszhangot kapott a nemzetközi politikai helyzet és ezen belül, különösen, a menekültválság kérdése is.
A megyei küldöttgyûlésnek a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulája adott helyet.