Winkler: Románia akár nyerhetne is a görögországi válságon

Talán cinikus szemléletnek tûnhet, de Románia akár nyerhetne is a görögországi válság következményein, hiszen megtörténhet, hogy a külföldi befektetõk Romániába helyezik át tevékenységüket – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselõ hétfõn, a Déván tartott sajtótájékoztatóján.

“A görögországi népszavazás eredményeként kialakult helyzet hatással van a lej árfolyamára, de meggyõzõdésem, hogy ideiglenes befolyásról van szó.(…) Románia gazdaságilag stabil, és akinek megtakarítása van az úgynevezett görög bankokban, amelyek valójában görög tõkével rendelkezõ romániai bankok, nincs oka aggodalomra, hiszen a bankbetétek 100.000 euró értékig a Román Nemzeti Bank által garantáltak. A kiszállítók veszteségeket szenvedtek, de, cinikusan fogalmazva, hosszútávon Románia akár nyerhetne is a görögországi válság következményein, hiszen megtörténhet, hogy a külföldi befektetõk Romániába helyezik át tevékenységüket” nyilatkozta az RMDSZ EP-képviselõje.

Winkler szerint, Görögországnak érdeke megállapodást kötni az Európai Központi Bankkal, az Európai Bizottsággal valamint a Nemzetközi Valutaalappal, ugyanakkor ennek a megállapodásnak a betartása közös európai érdek. “Még a népszavazás eredményeként kialakult nehéz helyzetben is úgy gondolom, hogy vannak megoldások, de felelõs hozzáállás és politikai akarat szükséges mindkét fél részérõl”- mondta az EP-képviselõ. Hozzátette: nem jelent megoldást Görögország kilépése az euro-zónából, mert egy ilyen jellegû forgatókönyv “legnagyobb vesztese, maga az EU lenne, valamint az európai projekt. Persze Görögországban a károkat a polgárok fogják elszenvedni, és nem az athéni forradalmi kormány”.

“Görögország nemcsak populista politikája miatt került ebbe a helyzetbe, hanem azért is, mert tévedtek az Eurogroup és maga az unió szintjén is. A görög válság ragályossá válhat gazdasági és pénzügyi szempontból, de az is rendkívül súlyos, hogy fertõzhet politikailag is” – magyarázta Winkler, utalva a spanyolországi Podemos, a franciaországi, ausztriai, svédországi illetve finnországi szélsõjobboldali pártok felemelkedésére. Ugyanakkor Winkler úgy gondolja, hogy a Ciprasz-féle forradalmi kormánynak nem lesz hosszú élete.

Az RMDSZ EP-képviselõje azt is elmondta, hogy a görögországi válság mélyebb oka strukturális jellegû, hiszen az EU közös költségvetése a tagállamok össz GDP értékének alig egy százaléka. Emlékeztetett arra is, hogy a hetvenes években már létezett egy terv, amely szerint a közös EU költségvetést a tagállamok össz GDP-jének 7 százalékára kellett volna tervezni, ez már biztosabb alapot nyújtott volna az euró-övezetnek, lehetõvé téve az EU gazdasági és pénzügyi válságainak, akár a jelenlegi görögországi helyzetnek a hatékony kezelését.