Winkler: összefogással meg tudjuk védeni a magyar ügyet Európában

Kiábrándító az ellenzéki oldal egyre erősödő magyarellenessége, ami annak jele, hogy egyre távolodnak az európai értékektől, éppen ezért nekünk, erdélyi magyaroknak összefogással kell megvédeni a magyar ügyet Európában – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő, aki a héten marosvásárhelyi egyetemistákat fogadott Brüsszelben. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Audiovizuális Kommunikáció szakos hallgatóinak az Európai Parlamentben szerveztek kerekasztal beszélgetést, amelyen a május 26-ai választás tétje mellett többek között a fiatalok politikai szerepvállalásáról, de az EU iránti elvárásaikról is szó esett.

Az európai parlamenti választások közeledtével úgy látszik, ismét előkerül a magyar kártya, ezt a témát az ellenzéki pártok tűzték napirendjükre. Sajnálatos módon a Nemzeti-Liberális Párt, a Népi Mozgalom Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség nem abban versenyzik egymással, hogy kinek a jelöltlistája erősebb szakmailag, hanem magyarellenesség terén próbálják egymást leelőzni. Ezért az RMDSZ számára az erős Kárpát-medencei magyar képviselet fontos célkitűzés, május 26-án be kell bizonyítanunk, hogy összefogással meg tudjuk védeni a magyar ügyet Európában. Kiábrándító az ellenzéki oldal egyre erősödő magyarellenessége, ami annak jele, hogy egyre távolodnak az európai értékektől ahelyett, hogy azokhoz közelednének” – részletezte Winkler Gyula.

A találkozón beszélt a kisebbségvédelmi kezdeményezésről, amelynek célja, hogy Európában szabályozzák az őshonos nemzeti kisebbségek jogait, ezáltal biztosítva fennmaradásukat. Erdély fejlesztése kiemelt célja az RMDSZ-nek, a május 26-ai választásnak arról is szavazunk, hogy milyen lesz az EU támogatáspolitikája az elkövetkezőkben. “Nekünk, erdélyi magyaroknak az a célunk, hogy folytatódjanak Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Alapok forrásaiból biztosított támogatások, mert ezáltal tud szülőföldünk fejlődni, gyarapodni” – emelte ki az EP-képviselő.

A találkozón élénk párbeszéd alakult ki az erdélyi oktatás jövője kapcsán, beszéltek a fiatalok politikai szerepvállalásáról, de Marosvásárhely fejlődésének lehetőségeiről is. “A fiatalok azt várják el, hogy a politikusok nyitottabbak legyenek, számoljanak be tevékenységükről. Amikor egyetemistákkal, diákokkal beszélgetek, mindig arra kérnek, tartsuk szem előtt a fiatalok érdekeiket, amivel én személy szerint teljes mértékben egyet is tudok érteni, hiszen meggyőződésem, hogy a fiatalokért érdemes politizálni ” – fogalmazott Winkler Gyula, aki arra buzdította a marosvásárhelyi egyetemistákat, hogy használják ki az EU-s programokat, fedezzék fel Európát.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Audiovizuális Kommunikáció szakos első éves hallgatói az Európai Parlament mellett az Európai Bizottság és az Európai Tanács tevékenységével is megismerkedtek a brüsszeli tanulmányi látogatás során.