Winkler: Kárpát-medencei magyar ügyért kell összefogni május 26-án

Május 26-án nemcsak európai parlamenti képviseletünkről döntünk, hanem az EU jövőjéről is, eldől, hogy erős magyar képviselet fog dolgozni a Kárpát-medencei magyar közösség érdekében Európában, vagy a magyarellenes politikusok hangja erősebb lesz, mint a miénk. Célunk az európai kisebbségvédelmi szabályozás megalkotása, az erdélyi fejlesztések folytatása, hogy közösségünk gyarapodjon a szülőföldön – fogalmazott Winkler Gyula szombaton Kisiratoson, ahol lakossági fórumon vett részt Korondi Erika polgármester és Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezet elnökének meghívására.

A következő időszakban három fontos célkitűzésünk van. Elsőként az, hogy május 26-án erős Kárpát-medencei magyar képviseletet kell elérnünk, minden erdélyi magyar számára világossá kell tennünk, hogy az EP-választás számunkra nemzeti ügy. Az összetartás nagyon fontos, hiszen a Bánságban és a Partiumban, a szórványban és a tömbben élő magyar közösségek érdekei azonosak, ezt Európában is el kell mondanunk képviseletünk által. Kiemelt célunk, hogy folytassuk fejlesztéseinket, európai forrásokat felhasználva. A következő hónapokban azért kell szövetségeseket keresni a megújult Európai Parlamentben, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) számunkra kedvezően változzon, az erdélyi gazdák ne veszítsenek, hanem nyerjenek a KAP átalakulásából” – fejtette ki Winkler Gyula, aki bemutatta az RMDSZ EP-választási programját, amelyet két nappal korábban Kelemen Hunor ismertetett Kolozsváron az EP-jelöltekkel közösen.

Fontos célkitűzésünk, hogy a következő években kidolgozzuk az európai keretszabályozást az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmére. Nem kérünk semmi olyant, amire ne lenne már példa valamely európai tagállamban. Azt akarjuk, hogy amikor az itthoni jogtiprások ellen felszólalunk Európában, akkor az EU ne csak nyilatkozatokkal támogasson, hanem legyen konkrét szabályozás, amellyel megvédheti jogainkat” – mondta el az EP-képviselő, aki kitért arra is, hogy egészen hihetetlen és felháborító számára, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnököt pár órával korábban visszafordították az ukrán határról. „Kelemen Hunort az ukrán határőrség nem engedte be Ukrajnába, sőt, magyarázat nélkül kitiltotta másfél évre az országból. Történik mindez egy olyan állam esetében, amelynek vezetői azt mondják, közeledni szeretnének az Európai Unióhoz. Ukrajnának vízummentességet biztosított az Európai Parlament, amely gazdasági-kereskedelmi nyitásról is döntött. Ilyen körülmények között vajon nem pontosan a Kárpát-medencei magyar összefogás eszméje volt-e az, amely miatt retorziót alkalmazott az ukrán állam?” – fogalmazta meg dilemmáit Winkler Gyula.

A kisiratosi lakossági fórumon a helybeliek mellett a környező falvak önkormányzati vezetői is részt vettek, a felvezetőt követően tartalmas beszélgetést alakult ki, a jelenlevők az uniós változásokról, pályázatokról kérdezték az EP-képviselőt.  Ezt megelőzően Winkler Gyula Arad megyében Bélzerinden és Vadászon találkozott a helyi közösség képviselőivel, Haász Tibor tőzmiskei polgármester és Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezet elnökének meghívására.

Vasárnap az EP-képviselő Temes megyében folytatja programját, Nagyszentmiklóson lakossági fórumon vesz részt.