Winkler Gyulát választották az SME Europe első alelnökének

Egyhangúlag szavaztak bizalmat, szerdán, Winkler Gyula EP-képviselõnek, az Európai Néppárt madridi kongresszusának margóján megszervezett Közgyûlésen, a SME Europe elsõ alelnöki tisztségbe való megválasztásakor. Az SME Europe az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbi szervezete.

A Közgyûlés mai ülésén megválasztotta a szervezet új elnökét, Bendt Bendtsen EP képviselõ személyében, aki korábban gazdasági miniszter és a dán kormány miniszterelnök-helyettese volt. Ugyanakkor megválasztották az SME Europe új vezetõségi tagjait, elemzés készült az elmúlt idõszak tevékenységérõl és a jövõbeni terveirõl, valamint döntés született új tagok felvételérõl.

“Meg kell erõsíteni a következõ idõszakban az SME Europe kétirányú cselekvését: egyrészt gyakoribbá kell tenni a kis- és közepes vállalkozások társulásainak brüsszeli jelenlétét, annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják kihasználni az uniós lehetõségeket, másrészt egyre nagyobb szükség van az SME Europe jelenlétére a tagállamokban, különbözõ konferenciák, szemináriumok és a KKV képviselõivel szervezet közvetlen találkozók révén” – fogalmazott RMDSZ EP képviselõje, a megválasztását követõ köszönõ beszédében.

Az SME Europe, az Európai Néppárt lobbi szervezeteként, céljának tekinti az európai jogalkotási folyamat követését és befolyásolását, ennek egyszerûsítése és a bürokrácia csökkenése érdekében. Ugyanakkor kiemelt célja egy olyan üzleti környezet megteremtése, amely kedvez az európai kis- és középvállalkozások fejlõdésének. 

“Országunk és más kelet-európai államok esetében is, segítenünk kell a kis- és középvállalkozásokat abban, hogy jobban kihasználják a közös európai piac lehetõségeit, hogy majd a jövõben, hatékonyan tudják kiaknázni a globális piaci lehetõségeket is. Ezért kiemelten fontos, hogy Romániában, a KKV-kat képviselõ egyesületek jobb önszervezõdésre, nagyobb hatékonyságra törekedjenek, és meggyõzzék a kisvállalkozókat a társulás elõnyeirõl.” – nyilatkozta Winkler.

Az SME Europe közgyûlésén jelen voltak továbbá: Antonio Tajani, volt európai biztos, az Európai Parlament alelnöke, Jaques Santer, az EB volt elnöke, mindketten tiszteletbeli tagjai a lobbi szervezetek.

Az RMDSZ 2008-tól tagja az Európai Néppárt kis és közepes vállalkozókat támogató lobbi szervezetének, Winkler Gyula EP képviselõ pedig 2012-tõl tölti be a szervezet egyik alelnöki tisztségét.
Az RMDSZ küldöttsége részt vesz az Európai Néppárt (EPP) október 21-22. között megszervezett madridi kongresszusán. A szövetségi delegációját Kelemen Hunor szövetségi elnök és Kovács Péter ügyvezetõ elnök vezeti.