Winkler Gyula, Vincze Loránt és Szilágyi Dóra Emese az RMDSZ EP-listájának vezetői

A RMDSZ Szövetség Állandó Tanácsa pénteken rangsorolta a magyar érdekképviselet európai parlamenti képviselőjelöltjeit. Az ülés után közölték, hogy Winkler Gyula vezeti az RMDSZ jelöltlistáját, második Vincze Loránt, harmadik helyen pedig Szilágyi Dóra Emese, a MIÉRT jelöltje áll.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a szövetség szóvivője elmondta, három személy tette le a jelölési dossziéját az európai parlamenti képviselőjelölti tisztségre: Winkler Gyula, Vincze Loránt és Szilágyi Dóra Emese.

Hozzátette, első helyen Winkler Gyula, másodikon Vincze Loránt és harmadik helyen Szilágyi Dóra Emese, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke áll. „Úgy gondoljuk, hogy az idei évnek óriási a tétje, tapasztalt személyekre van szükség, ezért nem változtatott a sorrenden a tanács. Ezek a jelöltek erővel rendelkeznek és megfelelőképpen tudnák képviselni az erdélyi magyar érdeket, mert ez a tét” – fejtette ki.

A szövetség szóvivője szerint a jelöltek feladata, hogy az „erdélyi magyar emberek hangját hallassák Brüsszelben, ne pedig az Európai Unió hangját itthon” – mondta, hozzáfűzve, ez egy lényeges különbség, és Winkler Gyula, valamint Vincze Loránt eddig is ezt tette, mindemellett tudnak harcolni a jogainkért.

Harmadik helyen Szilágyi Dóra Emese, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke áll. „Ez egy üzenet a fiatalok számára is, hiszen mindenkire szükség van ahhoz, hogy sikeresek legyünk” – nyomatékosította Csoma Botond.

Kiemelte, az RMDSZ-nek meg kell szereznie azon emberek szavazatának 90 százalékát, akik elmennek a választásra, hogy eredményt tudjanak elérni, tehát a mozgósításban mindenkire szükség van.

Újságírói kérdésre Csoma Botond elmondta, nem tudja megmondani, hogy az RMDSZ-nek kedvez-e vagy sem a helyhatósági és az európai parlamenti választások összevonása, de úgy véli, a legfontosabb az, hogy „mi június 9-én fel legyünk készülve a választásokra, hisz a tét az erdélyi magyarok képviselete”.

Winkler Gyula 2007 decemberétől európai parlamenti képviselő, 1991-től az RMDSZ tagja és 2001 óta a Hunyad megyei szervezet elnöke is. Az EP-ben tevékenysége elsősorban a gazdasági területen zajlik, a nemzetközi kereskedelmi és regionális fejlesztési bizottságokban dolgozik.

Vincze Loránt 2019 júliusától az RMDSZ európai parlamenti képviselője. 2016-ban választották az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökének, 2019-ben pedig újraválasztottak. A képviselő 1977-ben született Marosvásárhelyen, 1994 és 2009 között újságíróként dolgozott, majd a politikai pályát választotta.

Szilágyi Dóra Emese 2023-ban lett a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke. Fontos számára a fiatalok képviselete, a fiatal generáció hangja szeretne lenni és az ők látásmódjukat, érdekeiket akarja érvényesíteni az Európai Parlamentben.

Molnár Boglárka, Maszol.ro