Winkler Gyula: van lehetőség az ország energiafüggetlenségének elérésére

Az EU-ban Románia egyike azon kevés országoknak, amely képes lehet rövid, illetve középtávon biztosítani energiafüggetlenségét, erről Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője csütörtöki dévai sajtótájékoztatóján beszélt. Mint rámutatott, az országnak minden elérhető európai forrást fel kell használnia, hogy ezt a célkitűzést meg tudja valósítani.

A beruházások érdekében fel kell gyorsítani az európai források felhasználását, különösen azokét, amelyek a környezetvédelmi célkitűzéseket szolgálják. Románia azon kevés tagállamok közé tartozik, amely valós és belátható időn belül, 2026-2027-ig kialakíthatja energiafüggetlenségét, mert van rá potenciálja” – magyarázta az EP-képviselő. Emlékeztetett, hogy múlt héten Strasbourgban Kadri Simson, energiaügyi biztos bejelentette a REPowerEU tervet, amely azonnali intézkedéseket javasol az energiaválság hatásainak enyhítésére. Winkler Gyula rámutatott, hogy a REPowerEU lehetővé teszi Románia számára, hogy a szenet, mint átmeneti tüzelőanyagot továbbra is használhassák energiatermelésre. Az EU legkésőbb 2030-ra szeretné teljesen kiváltani az orosz fosszilis tüzelőanyagokat, nullára csökkentve ezirányú energiafüggőségét. Románia ilyen tekintetben előnyös helyzetben van, hiszen sokféle energiaforrással rendelkezik.

Az EP-képviselő emlékeztetett arra is, hogy a REPowerEU előírja, hogy a tagállamok minden év október 1-jéig a gáztározókat fel kell tölteniük kapacitásuk legalább 90 százalékáig, ezzel is biztosítva a következő tél energiaellátását. Hozzátette, hogy az EU-ban használt kőolaj 25 százaléka származik Oroszországból, míg a földgáz 45 százaléka, illetve a szén 45 százaléka. „Ez a rendkívül nagyfokú függőség sebezhetővé teszi az EU-t, ezért nagy horderejű döntésekre van szükség, ugyanakkor olyan programokra, amelyek az uniós energetikai átállást finanszírozzák, támogatva az energiafüggőség csökkentését, majd megszüntetését” – emelte ki Winkler Gyula.

Az EP-képviselő elmondta, hogy az ukrajnai háború hatásai rátevődtek a korábbi válságokra, különösen a koronavírus-járvány okozta krízisre, világszinten több következményét tapasztaljuk ennek: az energia árának növekedése, amely nyilván a termékek és szolgáltatások árában is visszaköszön, ugyanakkor az infláció már 2021-től globálisan gondot okozott. Mindezekkel egyidejűleg jelentősen csökkent a bizalom a befektetések terén és jelentős fennakadások mutatkoznak a globális ellátási láncok működésében.