Winkler Gyula támogatja a kelet-európai fuvarozócégek diszkriminációellenes tiltakozó akcióját

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje kedden Brüsszelben találkozott romániai és magyarországi közúti fuvarozó vállalatok képviselõivel, akik az Európai Bizottság székhelye elõtt szervezett, nemzetközi tiltakozó akcióra érkeztek a belga fõvárosba. A tüntetést a franciaországi és németországi új rendelkezések ellen szervezték, amelyek arra köteleznék a fuvarozóvállalatokat, hogy az illetõ ország minimálbérével megegyezõ szinten javadalmazzák a saját alkalmazottaikat. A tiltakozók nemtetszésüket jelezték amiatt, hogy az Európai Bizottságot nem lép fel az Európai Unió egyre több tagországában megjelenõ protekcionista intézkedések ellen. Ennek kapcsán Winkler Gyula ismételten megerõsítette, hogy ellenzi a protekcionista intézkedések elterjedését, hiszen azok gyengítik és töredezetté teszik az egységes piacot.

Olyan idõszakban vagyunk, amikor erõsödnek a tagállamok protekcionista intézkedései, és ezek az egységes európai piacot ássák alá. Az ilyen intézkedések éppen az ellenkezõ hatást érik el, ugyanis nem tudják a nemzeti gazdaságot megvédeni, viszont az egységes piacot gyengítik. A kormányoknak meg kellene érteniük, hogy akkor tud az Európai Unió kilábalni a válságból, ha megerõsítik a közös piacot, ha lebontják azokat a határokat, amelyek a személyek, javak, szolgáltatások szabad mozgását korlátozzák. A határok újraépítése nem oldja meg a válságot” – hangsúlyozta a képviselõ a fuvarozókkal folytatott megbeszélésen. Kitérve a németországi és franciaországi törvényekre, elmondta, hogy bár az Európai Bizottság hatásköre ellenõrizni, hogy azok összeegyeztethetõek-e az európai szabályozási kerettel és az egységes piacra vonatkozó jogszabályokkal, az EP-képviselõk továbbra is kiállnak a parlamentben a közép- és kelet-európai fuvarozók érdekei mellett. “Továbbra is erõfeszítéseket teszünk, hogy az egységes piac jobban mûködjön, hogy ne legyen diszkrimináció egy-egy vállalat esetében sem a származási ország miatt” – emelte ki Winkler Gyula.

A Romániai Fuvarozók Országos Szövetsége által szervezett tüntetésen tizenegy ország tizenegy szakmai szervezete vett részt, köztük a magyarországi Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), a lengyelországi ZMPD, a cseh CESMAD Bohemia, valamint a portugáliai UE-ANTRAM és a spanyolországi ASTIC. A tiltakozó akcióhoz csatlakoztak unión kívüli fuvarozószervezetek, köztük az AITA a Moldova Köztársaságból.