Winkler Gyula: Most kell felszállni a digitális vonatra

 Photo: Gönczy Tamás

Soha nem állt rendelkezésünkre ennyi uniós forrás, mint most, éppen ezért 2023 a lehetőségek éve az önkormányzatok számára; ugyanakkor érdemes a digitalizációt kiemelten kezelni, hiszen úgy egyénként, mint közösségként csak akkor lehetünk versenyképesek, ha megfelelő digitális készségekkel rendelkezünk – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP) Menyházán, ahol ezen a hétvégén az RMDSZ Arad és Temes megyei önkormányzati elöljárói kétnapos tanácskozást szerveztek.

photo: Gönczy Tamás

Románia uniós csatlakozása óta 16 év telt el, ez időben az ország nettó kedvezményezettje az EU-s tagságnak. Háromszor több támogatást kaptunk, mint amennyit a közös költségvetésbe befizettünk. Egészen pontosan, eddig 79,9 milliárd eurót hívtunk le és 26,4 milliárd eurót fizettünk be, vagyis a nettó eredmény 53,5 milliárd euró.  Ez az összeg kétszer nagyobb, mint amekkora az ország teljes költségvetése volt 2015-ben” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula, aki Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnökhelyettes politikai tájékoztatóját követően beszélt az Európai Unió helyzetéről, az aktuális uniós lehetőségekről.

photo: Gönczy Tamás

2023 bonyolult, kihívásokkal teli évnek indul, de ugyanakkor a lehetőségek éve is lehet az önkormányzatok számára. Ugyanis soha nem állt rendelkezésünkre ennyi uniós forrás, mint az idén, tehát soha nem volt ekkora lehetőség a közösségeink fejlesztésére, mint most. A kohéziós alapok, az új Közös Agrárpolitika, a helyreállítási terv (PNRR) és a többi uniós program lehetővé teszik, hogy a következő években látványosan fejlődés menjen végbe szülőföldünkön, ezáltal javuljon az életminőség” – nyomatékosított az EP-képviselő, aki szerint a szórványközösségek számára, így a bánsági és partiumi magyaroknak megéri, hogy az RMDSZ kormányon van, hiszen ez biztonságot jelent a szórványközösségekben élő magyaroknak.

Mint rámutatott, kiemelten figyelni kell a digitalizációra, hiszen ma digitális készségek nélkül sem a pályakezdők, sem az aktív életkorban levők nem tudnak versenyképesek maradni a munkaerőpiacon. „A helyreállítási terv és a kohéziós alapok is biztosítanak forrást a digitalizációra, érdemes ezeket a lehetőségeket kihasználni. Csak a napokban két fontos pályázati kiírást hirdettek: 117 millió eurós pályázati keret van 1100 iskolai digitális okoslabor létrehozására, illetve 347 millió eurós keret a mikro- kis-és közepes vállalkozások digitalizációjára. A digitális vonatra most kell felszállni, ebben pedig az önkormányzatoknak kulcsszerep jut” – hangsúlyozta az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

photo: Gönczy Tamás

Menyházán január 13-án és 14-én Faragó Péter, Arad megyei és Molnár András, Temes megyei RMDSZ elnök kezdeményezésére együttes önkormányzati tanácskozást szerveztek, melyen a két megye polgármesterei, alpolgármesterei és önkormányzati képviselői vettek részt.