Meg kell őrizni az EU-s támogatásokat, hogy a fejlesztéseket folytathassuk

A magyar ügyek önkormányzati, parlamenti és uniós döntéshozatali szinteken történő képviseletének fontosságára hívta fel a figyelmet vasárnap Winkler Gyula EP-képviselőjelölt egy Szamosújváron megszervezett lakossági fórumon. A beszélgetést Csoma Botond parlamenti képviselő. az RMDSZ Kolozs megyei elnöke moderálta, továbbá részt vett Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke is.

A lakossági fórumon az EP-választásokról, illetve a Kárpát-medencei magyar EP-érdekképviselet megszervezésének körülményeiről kérdezték az EP-képviselőjelöltet.

A választások tétje kapcsán az EP-képviselőjelölt elmondta, ott kell lenni, ahol a döntések születnek, hogy ezeket a döntéseket befolyásolni lehessen. “Helyettünk a munkát nem fogja senki elvégezni, hiszen a legjobban mi tudjuk azt, hogy mire van szüksége közösségünknek. Az RMDSZ amellett, hogy szövetség, csapat is, célkitűzésekkel, programokkal rendelkezik számos szakterületen, legyen az oktatás, mezőgazdaság, turizmus, vidékfejlesztés vagy ipar. Ezekért a célkitűzésekért a különböző döntéshozatali szinteken kell dolgoznunk, hiszen ezek kiegészítik egymást: európai uniós szinten ugyanúgy konkrétumok születnek, mint az önkormányzatokban, vagy a parlamentben, éppen ezért mindenkinek a saját eszköztárával, a maga területén kell tevékenykednie. Ha hiányzik egy láncszem, a teljes érdekérvényesítési struktúra meggyengül” – mondta el Winkler Gyula.

Mint rámutatott, egy másik tétje az EP-választásoknak a támogatások csökkenésének veszélyéhez kapcsolódik: ha a Brexit bekövetkezik, évente 12-13 milliárd euróval kisebb lesz az EU költségvetése. “Sokan Közép-Kelet Európától vonnák meg ezt az összeget. Románia nettó kedvezményezettje a kohéziós politikának, hiszen eddig több mint 30 milliárd eurót értékű uniós támogatásban részesült, ez duplája annak az összegnek, amit 2007 óta befizetett az unió közös kasszájába. Azt akarjuk, hogy ezek a támogatások maradjanak meg, és növekedjenek, hogy folytatni tudjuk a fejlesztéseket” – hangsúlyozta az EP-képviselőjelölt.