Winkler Gyula Maros megyei önkormányzati tisztségviselőkkel találkozott

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének meghívására Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ július 30-án Marosvásárhelyen találkozott a Szövetség Maros megyei önkormányzati tisztségviselõivel. A tanácskozás alkalmával az Európai Unió 2014‒2020-as költségvetési idõszakáról, az RMDSZ gazdasági programjáról, az Európai Polgári Kezdeményezésrõl, illetve az európai parlamenti képviselet jelentõségérõl beszélgettek.

A tanácskozáson jelen volt Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Brassai Zsombor az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, illetve Péter Ferenc, a megyei szervezet politikai alelnöke.

Borbély László szerint: “Winkler Gyula jó munkát végzett az európai parlamentben. Jó dolog az, hogy ott vagyunk Brüsszelben, hallatjuk hangunkat és a számunkra fontos ügyeket képviseljük.” Az alelnök azt reméli, hogy a jövõ évi európai parlamenti választásokat követõen Winkler Gyula ismét alapembere lesz az RMDSZ-nek.

Winkler Gyula kifejtette: az EP-ben kétirányú szerepet töltött be képviselõtársával Sógor Csabával együtt: egyrészt a fontos EU-s döntések, elõírásokról tájékoztatták az itthon tevékenykedõ tisztségviselõket, másrészt a munkájuk során mindig azok érdekeit tartották szem elõtt, akik Brüsszelbe delegálták õket.

A következõ hét éves költségvetési ciklusról az RMDSZ-es EP képviselõ elmondta, hogy az abban különbözik az elõzõtõl, hogy az Európai Bizottság mind a 28 tagállammal külön-külön partneri szerzõdést köt, mely magába foglalja a felek jogait és kötelezettségeit. Ez azt jelenti, hogy Brüsszel még szigorúbb feltételek között kérheti számon a tagállamokat, ha azok nem teljesítik kötelezettségeiket.

“Az RMDSZ nem fogadta el az Európai Tanács és Európai Bizottság által elõterjesztett költségvetés-tervezetet, azért mert az EU történetében elõször csökkent a költségvetés, vagyis kevesebb pénz lesz a fejlesztésekre. Az viszont pozitívum, hogy a költségvetés megszavazott változata lehetõvé teszi a következõ év finanszírozásainak elõre hozatalát, ugyanakkor az egyik finanszírozási tengelyrõl a másik tengelyre lehet átcsoportosítani pénzeket”  fejtette ki Winkler Gyula. A képviselõ azt is kiemelte, hogy a költségvetési idõszak felénél lesz egy költségvetéskiegészítés, illetve a pénzek jelentõs része beruházásokra lesz fordítva, valamint, hogy a következõ hét év programjaiban a pályázati jogcímek nem fognak alapvetõen változni.

Az új költségvetési idõszak 2014 januárjától lép érvénybe azt követõen, hogy az Unió és az államok megkötik a partneri szerzõdést.  A megállapodás annak alapján kötik meg, hogy a tagállamok mit javasolnak. Románia javaslataival kapcsolatosan az RMDSZ is elmondta véleményét, amelyet az Erdély 2020 gazdasági programban fogalmazott meg. Ezt át is adtak, eljuttatták az Európai Integrációért felelõs miniszternek valamint az illetékes hatóságoknak. Ebben a programban az RMDSZ szakértõi kiválasztottak tizenhárom olyan pontot, melyek az erdélyi magyarság számára fontos célkitûzések.

A régiós átszervezéssel kapcsolatban az RMDSZ EP-képviselõje elmondta, hogy a regionális fejlesztési biztos igazat adott a Szövetségnek abban, hogy nem lehet egyértelmû kapcsolatot teremteni az uniós alapok felhasználása és a közigazgatási struktúra között. Vagyis az alapok felhasználása nem függ attól, hogy a fejlesztési régiókat felruházzák-e közigazgatási jogkörökkel vagy sem.

Winkler Gyula az Európai Polgári Kezdeményezéssel kapcsolatosan elmondta, hogy 2009-es EP választási kampányban azt vállalták, hogy azon fognak dolgozni, hogy Uniós szinten megszülessen a kisebbségek jogaira vonatkozó keretszabályozás. Az Európai Unió kompetenciái között nem szerepel a kisebbségi kérdés, az EU megpróbál megszabadulni a kisebbséget érintõ kérdésektõl.

“A Lisszaboni szerzõdés megteremtette a polgári törvénykezdeményezés lehetõségét, ez azt jelenti, hogy az EP-nek foglalkoznia kell a kérdéssel, amennyiben a Bizottság jóváhagyja a procedúra elkezdését, vagyis az aláírások összegyûjtését. A polgári kezdeményezésben olyan témákat kell találni, melyekben az Uniónak van hatásköre. Az uniónak van kompetenciája a többnyelvûség érvényesítésében, a diszkrimináció megelõzésében, a kulturális sokszínûség érvényesítésében illetõleg van hatásköre az oktatásban is. Az RMDSZ által benyújtott kezdeményezés egy két éves szakértõi munka eredménye. A szakmai munka mellett meg kellett találni a politikai partnereket is” – fogalmazott Winkler Gyula.

 “Fontosnak tartom, hogy napirenden legyünk az EP aktualitásaival, hiszen nagyon fontos idõszak következik, nevezetesen a 2014-2020 költségvetési ciklus. Az Unió folyton változik, a gazdaságpolitikai célok is és eszközök is, ezért csak akkor leszünk képesek hatékonyabban használni a lehívható támogatásokat, ha ismerjük a rendszert és idejében fel tudunk készülni a teljesítendõ feltételekre”  mondta Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke.