Winkler Gyula bemutatta tevékenységi beszámolóját

Az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletének biztosítása a legfontosabb politikai célkitûzése az idei évben az RMDSZ-nek jelentette ki vasárnap Winkler Gyula dévai sajtótájékoztatóján, ahol bemutatta a most végzõdõ brüsszeli mandátum tevékenységi beszámolóját.

Az RMDSZ számára a május 25-ei EP-választás az idei év legnagyobb kihívása. Ennek megfelelõen Szövetségünk legfontosabb célkitûzése az európai képviselet biztosítása. (…) Közösségünk érdekképviselete akkor teljes, ha minden döntéshozatali szinten jelen vagyunk: a helyi és megyei önkormányzatokban, de az országos és európai törvényhozásban is” – hangsúlyozta az európai parlamenti képviselet súlyát Winkler Gyula. Az EP-képviselõ emlékezetett, hogy az RMDSZ és a magyar közösség még a kilencvenes évek elején az európai utat választotta, a Szövetség is hozzájárult az uniós csatlakozás eléréséhez. “A magyar közösség tisztában van azzal, hogy az Európai Unión belül van a jövõnk, mint ahogy az is egyértelmû, hogy nemcsak Bukarestben, hanem Brüsszelben és Strasbourgban is az RMDSZ a közösségi célkitûzésekhez hûen és elkötelezetten képviseli az erdélyi magyarságot” – mondta, hozzátéve, hogy a következõ öt év azért kiemelten fontos az európai törvényhozásban, mert az elkövetkezõkben az is eldõlhet, hogy az EU milyen irányba fejlõdik.

A következõ évek sorsdöntõek lehetnek az európai konstrukció tekintetében is, az átalakulás idõszaka következik.  Egyre többet kerül szóba az unió alapszerzõdéseinek újratárgyalása, ami azt is jelentheti, hogy el kell majd dönteni, hogy visszatér-e az Európai Unió az alapítók eredeti elképzeléséhez, a föderalizmushoz. El kell dönteni a következõ években, hogy az Európai Egyesült Államokat építjük, ahol a régiók és közösségek alakítják a közpolitikákat vagy bent ragadunk a kormányközi unióban, ahol államfõk és miniszterelnökök döntenek az európai polgárok sorsáról. A magyar közösségnek is részt kell vennie ebben a sorsdöntõ vitában, ennek útja nem más, mint egy hatékony európai parlamenti képviselet” – emelte ki Winkler Gyula, aki megtisztelõnek és felelõsségteljes feladatnak tartja, hogy újra indulhat az európai parlamenti választáson az RMDSZ színeiben.

“Mandátumom idején minden ülésszak végén bemutattam tevékenységi beszámolómat. EP-képviselõi aktivitásom elsõ perctõl két irányban zajlott: a romániai magyar közösség megismertetése az Európai Parlamentben, az európai intézményekben, felemelve szavamat, ha itthon jogsértés történt, ugyanakkor az is feladatom volt, hogy az európai értékeket népszerûsítsem itthon, megismertetve az EU fejlesztési politikáját, stratégiáit, konkrét pályázati lehetõségeket bemutatva” –  ismertette Winkler Gyula, aki bizakodóan nyilatkozott az  RMDSZ elõtt álló kihívásról, mint mondta, a Szövetség a közösség érdekeit képviselve, csapatban, együttmûködve dolgozik a magyar emberekért. 
 
Winkler Gyula  2009-2014-es idõszakra vonatkozó tevékenységi beszámolója elérhetõ a következõ linken : Európai eszközök az érdekképviseletre és a közösségépítésre.