Winkler Gyula: azt reméljük, hogy az EU visszatér az alapító értékeihez

Amit mi, mint RMDSZ remélünk, hogy kereszténydemokrata-konzervatív támogatottsággal alakul meg az új többség, olyan fordulatot eredményezve, hogy az EU visszatér az alapító értékeihez, és az ideológiák helyett ismét az embereket helyezi az uniós közpolitikák középpontjába – nyilatkozta a Maszolnak Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti listavezetője.  Mint mondta, elsősorban azt szeretnék, hogy legyen több pénz modernizációra, felzárkózásra, hiszen ezek meghatározzák szülőföldünk versenyképességét.

– Egy minapi interjújában az európai parlamenti erőviszonyok várható átalakulásáról beszélt. Hogyan néz majd ki az EP a júniusi választások után?

– Nyilván a választáson résztvevő emberek fogják eldönteni, hogy milyen politikai összetétele lesz az új EP-nek. Amit tudni lehet – a felmérések legalábbis ezt mutatják –, hogy a két legnagyobb politikai erő továbbra is az Európai Néppárt és a szociáldemokraták csoportja marad, viszont a legoptimistább előrejelzések szerint sem tudják a parlamenti többséget biztosítani, akárcsak 2019-ben, így most is három vagy akár négy képviselőcsoport együttműködésére lesz szükség, hogy politikai többséget lehessen kialakítani. Innentől csak találgatások vannak, várhatóan a zöldek teret fognak veszíteni, a magát centristának meghatározó Renew Europe is visszaszorulhat, lévén, hogy Emmanuel Macron francia elnökhöz kötődnek, és neki jelenleg nem áll túl jól a szénája Franciaországban. Amit mi, mint RMDSZ remélünk, hogy kereszténydemokrata-konzervatív támogatottsággal alakul meg az új többség, olyan fordulatot eredményezve, hogy az EU visszatér az alapító értékeihez, és az ideológiák helyett ismét az embereket helyezi az uniós közpolitikák középpontjába.

– Románia egy különleges helyzetben van, mivel nálunk az unió vezetését leghangosabban bíráló erők, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és Şoşoacă pártja egyben szélsőségesen magyarellenesek is. Felmérések szerint mindkét párt ott lesz az EP-ben, az AUR közel 20 százalékos eredménnyel. Mire számíthatunk tőlük Strasbourgban, Brüsszelben?

– Szerintem ugyanarra, mint amit nap mint nap itthon, Bukarestben is művelnek: folytonos politikai cirkuszra. Ezt fogják Brüsszelben, Strasbourgban is csinálni. Nem fogják meghazudtolni magukat, a báránybőrbe bújt farkas mindig farkas marad. Ne tévesszen meg senkit az sem, amit ők Bukarestben, a parlamentben mondanak: nem az RMDSZ ellen harcolnak poltikai eszközökkel, hanem a magyar közösséget támadják a gyűlöletbeszéd eszközeivel. Felmérések szerint ők mindenképpen ott lesznek az Európai Parlamentben. És ha mi, erdélyi magyarok nem jutunk be az EP-be, akkor ők fognak minket is képviselni, elmondják, hogy minden a legnagyobb rendben, mi pedig nem vagyunk egyebek, mint magyarul beszélő románok. Ezért van szükség arra, hogy az erdélyi magyaroknak legyen képviseletük Európában, hogy ne a szélsősegesen magyarellenes AUR-képviselők, hanem az erdélyi magyar EP-képviselők mondják el, mi a valóság a nemzeti kisebbségek jogaival.

– Sokan változásokat várnak az EU vezetésében, működésében. Milyen uniót szeretne az RMDSZ?

– Az EU sok jót hozott a közösségünknek, ezt senki nem vitatja el, de azt is látjuk, hogy az utóbbi években nem az emberek érdekei, hanem a különböző ideológiák vezérelték a döntéseket. Tehát változásra van szükség. Elsősorban azt szeretnénk, hogy legyen több pénz modernizációra, felzárkózásra, hiszen szülőföldünk versenyképességét mindezek meghatározzák. A választások után rögtön megkezdődik a 2028 utáni költségvetési időszak vitája, és a politikai csoportoknak szerteágazóak a prioritásai. Mindenki a regionális fejlesztésektől és a közös agrárpolitika keretéből akar majd forrásokat elvonni, pont onnan, ami nekünk, erdélyi magyaroknak a legfontosabb. Másodsorban el kell érnünk, hogy az EU szavatolja az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogait, ennek az ügynek az RMDSZ a zászlóvivője Európában. Harmadsorban fontos, hogy a mi ügyeinket mi mgunk képviseljük, hiszen mindenki a saját közösségének érdekeit képviseli, az erdélyi magyarok ügyét nem fogja senki helyettünk zászlajára tűzni. Negyedsorban mindannyiunk közös érdeke, hogy legyen újra tekintélye és ereje Európának a világban, hiszen válságos időket élünk, új világrend van kialakulófélben. Tehát összefoglalva: azt szeretnénk, hogy legyen hangunk egy olyan erős Európában, amely polgárainak, különböző régióinak és nemzeti közösségeinek érdekeit figyelembe véve biztosít fejlődést itthon, Erdélyben is. Ehhez változás kell, a változás napja pedig június 9-e, amikor Európai Parlamenti választásokat tartanak.

Pataky István, Maszol