Winkler Gyula: „azt akarjuk, hogy látszódjanak a régióink Brüsszelben”

Reményteljesen tekint a vasárnapi választásokra Winkler Gyula, de kiemelte, ehhez mozgósításra van szükség. Az RMDSZ újrázni kívánó európai parlamenti-képviselője Nagyváradon tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: egy olyan csapat tagja, amely hiteles úgy Bukarestben, mint Bukarestben, mint pedig Brüsszelben.

Winkler Gyula beszélt arról, hogy a felzárkózás évtizedében vagyunk, a pénzalapok elosztására pedig azok tudnak hatással lenni, akik a döntéshozásban szerepet vállalnak, ugyanakkor a kisebbségelleneseket, szélsőségeseket is csak akkor „tehetik pontra”, ha jelen vannak. „Mi azt akarjuk, hogy látszódjanak a mi régióink Brüsszelben” – mondta, kiemelve, hogy erre akkor van lehetőség, ha van, aki beszéljen ezekről a régiókról, ha viszont nincs képviselet, „eltűnik a közösségünk”. Jelentősnek tartja, hogy az idei EP-választásokra is megszületett a magyar összefogásról szóló döntés, biztos abban, hogy politikai szövetségeseik is erőteljesen mozgósítanak. Meglátása szerint erre szükség van, mert számításba kell venni, hogy az EP-választásokon a diaszpóra is szavazhat. Nem tudja senki sem felmérni, hogy ez pontosan mennyi szavazót jelent, de szerinte egy nagy romániai megyét biztos túlszárnyal majd. Winkler szerint nekik azt kell elérni, hogy maradjon meg a teljes körű képviselet, ami szerinte félmillió vokssal biztosítható.

„Pozitívan, reményteljesen nézem a vasárnapi napot, de tudom, hogy nem a kampánynapokat kell számolni, hanem a szombatot, vasárnapot is, mozgósítani kell az utolsó másodpercig. (…). Ha ez megtörténik, én biztos vagyok benne, hogy az RMDSZ jó eredményt tud elérni és működik tovább a csapat. Ez a csapat amelyik Budapesten hitelességgel rendelkezik, amelyiknek képviseleti hatékonysága és hitele van Bukarestben, és Brüsszelbe nem csak két embert küld, hanem mi a magyar összefogás tagjai vagyunk” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy ő egy csapat tagja, ez pedig azoknak is válasz, „akik aszt számolják, hogy 2 képviselő a 720-ból”.

Winkler Gyula nagyváradi sajtótájékoztatóját Bíró Rozália, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje, valamint Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke, illetve tanácselnök-jelöltje társaságában tartotta. Utóbbi szintén választásra biztatott.

„Az EP-választásokkal kapcsolatban arra hívnám fel továbbra is a figyelmet, hogy ahhoz, hogy ott lehessünk, ahol a döntéseket hozzák, jól kell döntenünk június 9-én, a magyar közösségi erőt fel kell mutatnunk. Mi azt szeretnénk, ha továbbra is két erdélyi magyar ember képviselné az erdélyi magyarokat” – mondta Cseke Attila. Nincs ismétlési lehetőség, húzta alá, emlékeztetve, hogy két képviselő is „elegendő volt”, hogy az őshonos kisebbségek védelmét célzó kezdeményezésük támogatásához kétharmados többséget alakítsanak ki az EP-ben.

– a Maszol.ro portálról