Winkler Gyula az RMDSZ EP-listavezetője: Csapatmunka, csapatszellem

Winkler Gyulát választották az RMDSZ EP-jelöltlista élére a Szövetségi Állandó Tanács (SZAT) pénteki ülésén.

– Gratulálunk az első helyezésért.

– Megtisztelő az első hely, de óriási felelősséggel is jár. A következő parlamenti ciklus meghatározó lesz Európa számára, s nyilván az erdélyi magyarság számára is. Borítékolható, hogy a következő parlamentben kemény összecsapások lesznek, politikai irányzatok és országok között is. Ezért tartom fontosnak, hogy az erdélyi magyarság érdekeit minél hangsúlyosabban képviseljük.

– Hogyan zajlott a rangsorolás?

– Minden jelölt felvázolta elképzeléseit, válaszolt a kérdésekre, a tanács pedig szavazással döntött. Kelemen Hunor szerint bátor és értelmes embereket kell kiválasztani, olyanokat, akik bátran fel mernek szólalni Brüsszelben, amikor például a román EP-képviselők azt állítják, hogy Románia tejbe-vajba füröszti nemzeti kisebbségeit, illetve képesek kihasználni minden lehetőséget az erdélyi magyarság érdekei érvényesítésére. Csapatban, mert csapatmunkáról van szó.

– 2007 óta Sógor Csaba volt a kollégája, alighanem olajozott együttműködés alakult ki. Ezentúl viszont Vincze Lóránddal – szerencsés esetben Hegedűs Csillával is – kerül egy csapatba.

– Valamennyi jelöltet jól ismerem. A marosvásárhelyi Vincze Lóránttal is sokat dolgoztam együtt a Minority SafePack ügyében, évek óta együttműködünk. Hegedűs Csillával oktatási téren – amely a szórványban kiemelt prioritás – és az egyre népszerűbb Örökségünk Őrei program révén alakult ki szoros együttműködés, Oltean Csongor fiatal újságíróként gyakornokom volt, Sógor Csaba pedig évek óta EP-képviselő kollégám. Hangsúlyozom, hogy csapatmunkáról van szó, az RMDSZ képviselői együttesen lépnek fel, akárcsak a bukaresti parlamentben, vagy a helyhatósági szervekben. Az RMDSZ ugyanazt mondja Budapesten, Bukarestben és Brüsszelben is, ettől vagyunk hitelesek, Kelemen Hunor, pedig a csapatkapitány.

– Egy tapasztalt régi képviselő és egy újonc került a két befutó helyre.

– Noha még nem volt EP-képviselő Vincze Lóránt sem kimondottan újonc, a FUEN és a Minority SafePack révén jártás az EU-s ügyekben, különösképpen a kisebbségpolitikában. A tapasztalat valóban fontos, hiszen a politikai befolyás a szakbizottságokban, mindennapi hangyamunkában elért elismerés alapján keletkezik.

– Az RMDSZ két célkitűzésre összpontosít: a kisebbségek jogvédelme kiterjesztése EU-s szintre a Minority SafePack révén és a gazdasági megerősödésre, az uniós pénzalapok révén. A jelöltek is ezt tükrözik, Vincze Lóránt a Minority SafePack felelőse, Ön pedig az RMDSZ gazdasági szakértője.

– Brüsszelben nem igazán akarnak tudomást venni az őshonos nemzeti kisebbségekről, holott állandóan hangsúlyozzák a sokszínűséget és a diverzitást. Az erős EU nem fél a nemzeti kisebbségektől, hanem értékként tekint rájuk, megbecsüli és védelmezi őket, nem sepri szőnyeg alá ügyüket.

Az uniós támogatási rendszer megőrzése, vagy kibővítése a másik célkitűzésünk. Számos nyugati ország az agrártámogatások és a regionális fejlesztési alapok drasztikus lefaragását célozzák, számunkra viszont ez elfogadhatatlan, hiszen ezeken múlikaz erdélyi fejlesztések sorsa. E téren komoly összecsapások várhatók, a 2021–27-es uniós költségvetés körül rengeteg vita zajlik. Elfogadását a tagországok állam- és kormányfőiből álló EU-tanács jövő őszre halasztotta, vagyis az új parlament és új bizottság megalakulásáig. Harmadik célkitűzésként a Kárpát-medencei magyar összefogást fogalmaztuk meg, az EP-ben szorosan együtt kell működjünk az anyaországi és a felvidéki magyar képviselőket a nemzeti érdek minél hatékonyabb érvényesítése céljából.

– Hunyad megyében is zajlik az aláírásgyűjtés. Hol tartanak?

– Az időszak közepén vagyunk, összegyűjtöttük megszabott 4000 aláírás közel felét. De nem elégszünk meg a minimummal, többet szeretnék összegyűjteni, akárcsak az RMDSZ országos szinten, ahol a minimális 200 000 helyet 250 000 aláírást tűzött ki célnak. Ugyanúgy a májusi EP-választáson sem elég az 5%-os küszöb meghaladása, az erdélyi magyarság mozgósítására lesz szükség minél jobb eredmény érdekében.

– Sok sikert kívánva köszönöm a beszélgetést.

– Én is köszönöm.

Chirmiciu András, Nyugati Jelen