Winkler Gyula a tizedik szankciós csomagról: a harc már az ideológiák között folyik, nem csak a csatatéren

Az Európai Parlament a múlt héten elfogadta a tizedik, Oroszországgal szembeni szankciós csomagot. Erről kérdeztük Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselőt.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta, egy év alatt összesen tíz szankciós csomagot fogadott el az EP. „Ha sorrendbe tesszük ezeket, jól látható, hogy egyre inkább komplexebb, összetettebb technikai jellegük van. A tizedik csomag leginkább a kettős felhasználású technológiák exportjának szabályozására van kihegyezve. A kettős felhasználású eszközök azok, amiket katonai és civil célokra is fel lehet használni” – mondta Winkler Gyula megkeresésünkre.

Emellett a háború alatt kialakult kiskapukat is szeretnék korlátozni – tette hozzá. Ilyenek az olyan szerződések, amelyeket egy harmadik féllel kötnek meg, így az Európában gyártott termékek – közvetve – továbbra is eljuthatnak Oroszországba. Az ilyen esetekben nincs biztosíték arra, hogy az unió és Oroszország között álló harmadik fél nem továbbítja az eszközöket. Ezt a folyamatot szeretnék korlátozni az új csomaggal – magyarázta.

A csomag elfogadása után még több magán- és jogi személy került tiltólistára, illetve újabb bankokkal is bővült a lista. Az EP-képviselő elmondta azt is, hogy a mostani csomag szimbolikus jelleggel is bírt, hiszen az elfogadása pont a háború egyéves évfordulója volt, emiatt volt feszültség az Európai Parlamentben is. Ennek tudható be, hogy több javaslat nem került be a csomagba. A képviselő példaként a gyémántiparral szembeni korlátozást hozta fel, amit Belgium ellenzése miatt az Európai Tanács nem tudott elfogadni.

A propaganda és a félreinformálás a korábbi csomagokban is benne volt, a mostaniban is erősíteni kívánják a dezinformálás elleni küzdelmet. Winkler Gyula elmondta, jelenleg nem csak egy szinten van háború, „a harctéren kívül is még sok helyen folyik a csata”. Ilyen harc zajlik a rendszerek, ideológiák között is, hiszen Oroszországban a valóságnak teljesen ellentmondó világot mutatnak a lakosoknak, amelyben a Nyugat hanyatlik és megmentésre szorul. Hozzátette: hiába, hogy már létezik sok weboldal, amely a hírek hitelességét hivatott ellenőrizni, továbbra is kérdés, hogy a lakosság mekkora számban hajlandó több helyről is megbizonyosodni egy adott hír hitelességéről.

A személyi adatok védelme is fontos szerepet játszik ebben a harcban. Ennek jele például az új szabályozás, amely tiltja a TikTok kínai applikáció használatát az Európai Parlament eszközein. A politikus kifejtette, hogy jelenleg a szabad társadalom áll szemben ennek a szöges ellentétével, a kommunista ideológiával.

Winkler Gyula hangsúlyozta: nem a szankciók számának növelése a legfontosabb cél, hiszen mostanra már nemcsak a szankcionált fél szenved, hanem a korlátozásokat meghatározó fél is érzi azok hatásait. A legfontosabb az lenne, hogy a háborút minél hamarabb lezárják, és elkezdjék a béketárgyalásokat.

Bege Botond, Maszol.ro