Winkler Gyula: a schengeni csatlakozás a Bánságban létfontosságú

Soha nem volt ekkora tétje az európai parlamenti választásnak, mint most, hiszen az Európai Unió válaszút előtt áll. Május 26-án az erős magyar képviseletről döntünk, de olyan kérdésekről is, amelyek meghatározzák mindennapjainkat – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő vasárnap Nagyszentmiklóson, ahol lakossági fórumon vett részt, amelyen a helybéliek mellett a környező kisrégió, Csanád, Máriaföld és Pusztakeresztúr lakói is jelen voltak.

Itt, a Bánságban, ahol pár lépésre vagyunk a hármas határtól Románia schengeni csatlakozása gyakorlati prioritás úgy közösségi, mint gazdasági szempontból. Nyilvánvaló, hogy kettős mércét alkalmaztak Románia és Bulgária esetében, hiszen az Európai Bizottság már nyolc éve bejelentette, hogy a két ország teljesítette a csatlakozás feltételeit, viszont a nyugati tagállamok rendre kifogásokat sorakoztatnak fel vélt vagy valós okokra hivatkozva. Ezek mindig politikai indokok voltak, amelyek teljesítésére az Európai Tanácsnak nem áll rendelkezésére világos kritériumrendszer. Ezért szólalunk fel mindig a kettős mérce ellen és ezt tesszük a jövőben is, akkor is, amikor a schengeni övezet bővítéséről van szó, de akkor is, amikor a Nyugat- és Kelet-Európát megosztó témákról van szó” – részletezte Winkler Gyula.

A Kárpát-medencei magyar összefogás kiemelten fontos ügy, ezt továbbra is határozottan ki fogjuk terjeszteni az unión kívül élő magyar közösségekre is. A retorziók nem ijesztenek el, hanem erősebbé, határozottabbá tesznek bennünket. Elfogadhatatlan, hogy Ukrajna hatóságai megtagadják az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak a belépését az országba akkor, amikor a kárpátaljai magyar közösség fontos eseményére kapott meghívást” – hangsúlyozta a képviselő, aki kitért arra, hogy a Bánságban a vajdasági magyar közösséggel való együttműködés kap fontos szerepet, tulajdonképpen természetes, évszázados hagyományokkal rendelkező összetartozásról van szó. „Ami összetartozik, az előbb-utóbb összenő. Szerbia a következő években minden bizonnyal az EU tagja lesz, amelynek eredményeképpen eltűnnek a határok és a történelmi Bánságban újjáépülnek azok a gazdasági, kereskedelmi és társadalmi kapcsolatok, amelyek a múltban virágzó régióvá tették Bánságot” – fejtette ki Winkler Gyula, kiemelve, hogy támogatja és ösztönzi a kisrégiós együttműködéseket is. Mint mondta, Nagyszentmiklós nemcsak kulturális, hanem gazdasági szempontból is fokozatosan visszanyeri vezető szerepét a kistérségben. „Ezért töretlenül hiszem, hogy egyetlen bástyát sem szabad feladni, még akkor sem, hogy ha a Bánságban a demográfia alakulása ma nem a magyaroknak kedvez. Erőt és reményt ad, hogy a jövő nincs megírva, hanem azt együtt alakítjuk” – nyomatékosított az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

A nagyszentmiklósi lakossági fórum moderátora Bartók Béla, helyi RMDSZ-elnök volt, jelen volt Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes megyei elnöke. Vasárnap délután Temesváron rendhagyó módon lehetett találkozni az EP-képviselővel, helyi fiatalok javaslatára kávézni hívták a temesváriakat, akik arról kérdezték Winkler Gyulát, hogy mivel foglalkozott az Európai Parlamentben és miért fontos az EU mindannyiunknak. A kötetlen beszélgetésen a kérdező és válaszoló is őszintén beszélt azokról a kérdésekről, amelyek Európa és a romániai magyarság jövőjét taglalták.