Winkler Gyula a MIÉRT-tel folytatja gyakornoki programját

Folytatja gyakornoki programját Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje, amelyet a MIÉRT-tel közösen hirdet meg most már negyedik éve.

Szeptember 19-én, a XIII. MIÉRT Akadémián, Püspökfürdõn jelentették be, hogy idéntõl hat gyakornoki ösztöndíjat hirdetnek meg, pályázni október 15-ig lehet. Péntek délután Winkler Gyula a gyakornoki program ismertetése mellett az Európai Unió és a sport témakörben is tartott elõadást, ugyanis a hétvégén zajló MIÉRT Akadémia témája az ifjúság és sport volt. A panel résztvevõi Szabó József MIÉRT-elnök és Jakab Adorján MIÉRT elnök-helyettes, moderátor pedig Takács Aranka, a MIÉRT elnökségi tag volt.

Winkler Gyula negyedik éve fogad MIÉRT által javasolt gyakornokokat európai parlamenti képviselõi irodájában, évente gyakornoki találkozót is tartanak. “A nyári találkozóknak a célja éppen az, hogy felmérjük, mennyire hasznosak ezek az idõszakok, a visszajelzések azt mutatják, hogy igen, hasznosítani tudták a Brüsszelben szerzett tudást, tapasztalatot” – mondta el a képviselõ. Winkler Gyula kiemelte, mindig fontosnak tartotta a közösségi tevékenységet, ez mindig feltétel volt, pár éve intézményes formát is kapott, ugyanis a MIÉRT-tel megállapodást is kötöttek.

Idéntõl a gazdaságpolitikai és fejlesztéspolitikai iránt érdeklõdõ fiatalok mellett mérnöki szakmát tanuló egyetemistákat is szívesen látná a képviselõ a pályázók között. “Az egyetemi ajánlat – Erdélyben is – egyre távolabb van attól, amire a reálgazdaságnak, a munkaerõpiacnak szüksége van, ezt maguk a fiatalok is kimondták májusban Strasbourgban (Európai Ifjúsági Rendezvény – szerk. megj), hogy közelíteni kell az oktatási ajánlatokat a munkaerõpiac elvárásaihoz. Huszonöt évvel ezelõtt mindenki mérnök volt, akik közül sokan pályaváltásra kényszerültek, utána mindenki közgazdász lett, aztán a kommunikációs szakmákra volt nagy igény, úgy látom, hogy Európában a következõ évtizedekben visszatér a mérnöki szakma becsülete, én erre hívnám fel a pályaválasztás elõtt levõ fiatalok figyelmét. Az ipart felszámoló társadalmakban kiveszett az innovativitás, nemcsak a digitális tartalmakat, a fizikailag kézben tartott tárgyakat is elõ kell állítani” – hangsúlyozta.

Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese ismertette a gyakornoki program gyakorlati részét, elmondta, a miert.ro honlapon megjelenik az ösztöndíjfelhívás, olyan fiatalok jelentkezését várják, akik már egyetemi hallgatók, vagy felsõfokú diplomával rendelkeznek. A gyakornoki ösztöndíj négy hét brüsszeli, egy hét strasbourgi tapasztalatot jelent Winkler Gyula képviselõi irodájában. A kiírás szerint hat fiatal nyerhet gyakornoki ösztöndíjat a MIÉRT-tõl.

Rövid elõadásában Winkler Gyula azt járta körül, hogy az EU-s politikákban visszaköszön-e a sport, mint mondta, közvetett módon ugyan, de van arra lehetõség, hogy sporthoz kötõdõ tevékenységre lehessen uniós támogatást szerezni, annak ellenére, hogy a sport, mint szakterület, tagállami kompetencia. Konkrét példákat ismertetett, hogy a sport mennyire komplex terület, amely számos, az unió számára fontos kérdésben is helyet kaphat. Uniós pillanatképet vázolva, elmondta, ha minden jól megy, november elsejétõl dolgozni kezd az új Európai Bizottság, a következõ hónapokban pedig beindulnak a 2014-2020 közötti pénzügyi tervezési idõszak programjai. Azt ajánlotta, hogy a MIÉRT szervezetek is készüljenek fel, hogy minél több pályázatba tudják bevinni az erdélyi magyar érdeket, akár egyetemekkel, megyei ifjúsági és sportigazgatóságokkal együttmûködésben. Nem könnyû, de van erre kapacitás, van lehetõség – bíztatta a fiatalokat Winkler Gyula.

Fotó: Csíkos Rolland