Winkler Gyula: a kintről jövő korlátozás nem tudja a belső erőt visszaszorítani

Kedves egybegyűltek!

Tisztelt Hunyad megyei magyarok! 

 

Szabadság, testvériség, egyenlőség – kérték a márciusi ifjak 1848. március 15-én. Hittek és bíztak abban, hogy ezek az alapeszmék formálják az egész magyar társadalmat. Így született meg a modern magyar nemzet.

A fiatal nemzetépítők jövőt teremtő hite, reménysége több mint 170 esztendeje minden tavasszal, minden március idusán új lendületet, új erőt ad mindannyiunknak. Kiállásuk, kitartásuk követendő példa a mindenkori nemzedékeknek. Ünnepeken és hétköznapokon egyaránt.

Március 15-e idén a reménységről szól, kétszeresen is. Szól arról a reménységről, amellyel 1848-ban a márciusi ifjak kihirdették a tizenkét pontot és szól a mai reménységünkről, hogy a már kerek egy éve tomboló járványnak véget tudunk vetni hamarosan.

Egy éve gyökeresen megváltozott életünk. Más körülmények között dolgozunk, tanulunk, megszorítások és korlátozások szabják a mindennapi élet ritmusát. Nemcsak másképp élünk, de nincs már meg az ünnep szabadsága sem. Most is szigorú korlátok között emlékezhetünk a szabadságharc hőseire. De a kinti korlátozás nem tudja a belső erőt visszaszorítani. Ezt a belső erőt tapasztaltuk meg az elmúlt egy évben, ahogy közösségünk tagjai egymás felé fordultak, ahogy egymást segítették ismerősök és idegenek.

Szolidaritásunk, összetartásunk átható erővel mutatkozott meg, a mindig érzékelt, de valójában láthatatlan nemzeti kötelék még erősebbé vált a Hunyad megyei magyarság körében.  Ma pedig a márciusi ifjak reményteljes küzdelméből merítünk erőt, töltekezünk a szabadságharc eszmeiségéből, továbbvisszük hitüket, átérezzük a nemzetért és közösségért érzett szeretetet és felelősséget.

Március idusán hangosan mondjuk: tisztelet az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseinek! Idén március 15-én azt is mondjuk tisztelet a hétköznapi hősöknek! Mondjuk ezt azokra gondolva, akik az elmúlt egy év minden napján, saját félelmüket félre téve siettek mások megsegítésére, akik az első vonalban dolgoztak, kitartottak és lehetővé tették mindannyiunk számára a mindennapi munkát, tanulást, életet. Tisztelet a köztünk élő hősöknek, akik visszaadták a reményt, akikkel együtt legyőzhetjük a hitetlenséget, akikkel együtt közösen legyőzhetjük a járványt és a mindennapok nehézségeit!

Éljen a magyar nemzet, éljen a magyar szabadság!

Reménységet, erőt és egészséget a Hunyad megyei magyar közösségnek!

Elhangzott 2021. március 15-én Piskin.