Fel kell hívni a gazdák figyelmét a szabadkereskedelmi egyezmények nyújtotta lehetőségekre  

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az EU szabadkereskedelmi egyezményeinek mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról kérdezte a leendő kereskedelmi biztost, kitérve arra is, hogy milyen támogatást kapnak a gazdák, hogy ezeknek az egyezményeknek a nyerteseivé válhassanak. Hétfő este Brüsszelben, az Európai Parlamentben került sor a kereskedelmi biztosjelölt meghallgatására.

„Egyértelmű a kapcsolat a mezőgazdaság és a kereskedelem között. Nemcsak arról kellene beszélnünk, hogy a szabadkereskedelmi megállapodások milyen kihívások elé állítják a gazdákat, hanem arról is, hogy milyen hatalmas lehetőséget teremtenek az agráriumnak: a gazdáknak, termelőknek, agrárélelmiszeriparnak, vagyis az egész ágazatnak. Kereskedelmi biztosként hogyan tudja a gazdákat támogatni, hogy a szabadkereskedelmi egyezményekből minél nagyobb hasznuk legyen” – kérdezte Winkler Gyula Phil Hogant, az EB kereskedelmi biztosjelöltjét.

„Az EU célja, hogy finanszírozza a mezőgazdaság promoválását. Kétszáz millió eurós keretet különítettünk el arra, hogy 2020-ban az agrárvállalkozások számára népszerűsítsük a kereskedelmi egyezményeket és azok előnyeit. Termékei minőségének köszönhetően az EU nagy előnyt élvez, ez kell a továbbiakban is a legfontosabb aduászunk legyen, különösképp Ázsiában. A mezőgazdasági szektornak is be kell vezetnie a fenntarthatóság szempontját, mert ez a többieket is bátorítaná, hogy hasonló alapelveket szerint állítsa elő termékeit. Ennek megfelelően a továbbiakban a fenntarthatóságra és a magas minőségre kell összpontosítanunk, ugyanis ezáltal tudjuk a szabadkereskedelmi egyezmények fontosságát maximalizálni, ami több előnyt generál az állampolgáraink részére, beleértve az agrárszektort is” – válaszolt Phil Hogan a kérdésre.

Példaként a Japánnal kötött megállapodást hozta fel, amelyről azt mondta, hogy hatalmas lehetőséget biztosít az Európai Unió számára, különösképpen a mezőgazdaság területén, ugyanis a vámtarifák 98 százaléka liberalizált. „Ugyanez érvényes az EU-Kanada közötti megállapodásra, a CETA-ra, amely számottevő lehetőségeket kínál, akárcsak a Mexikóval kötött egyezmény. Minden 1 milliárd euró export hozzávetőleg 16 000 – 20 000 munkahelyet generál. Tehát az Európai Uniónak gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi szempontból is nagy érdeke fűződik ahhoz, hogy a szabadkereskedelmi megállapodásokat életbe léptessük, működtessük” – tette hozzá Hogan.

Írország jelöltje, Phil Hogan korábban, a Juncker által vezetett Európai Bizottságban mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosként tevékenykedett.