Winkler: Erdély fejlődéséért dolgozunk

Közösségünk jövőképének meghatározása fontos prioritásként szerepel az RMDSZ XIV. kongresszusának napirendjén, mondta el csütörtökön Winkler Gyula EP-képviselő dévai sajtótájékoztatóján.

Erdély fejlődéséért dolgozunk és ezt stratégiai dokumentumokban is rögzítjük a legfontosabb közpolitikák területén: gazdaság, oktatás, társadalomszervezés és szociális politikák. Az Európai Unió kulcsszerepet játszik Erdély fejlődésében, ezért jövőképünk középpontjában a versenyképesség szerepel. Továbbra is kiállunk a decentralizáció folytatása, a bürokrácia csökkentése mellett, ugyanakkor meg kell fogalmaznunk a 21. század kihívásaira adott válaszainkat is. A 4. ipari forradalom közepette foglalkozni kell a digitalizáció, innováció kérdésével, ösztönözve az erdélyi magyar innovatív, versenyképes vállalkozásokat. Folytatni akarjuk az EU-s integrációt a schengeni övezethez való csatlakozással, majd az euró bevezetésével. Hangsúlyosan foglalkoznak a kongresszusi dokumentumok a családpolitikával, de azzal is, hogy vissza kell adni a fiataloknak a jövőbe vetett reménységet. Ezért is lett kolozsvári Kongresszusunk mottója: Szövetség a jövőért” – fejtette ki Winkler Gyula. Mint kiemelte, a stratégiai dokumentumok fontossága annál is nagyobb, hogy választások küszöbén vagyunk. „Soha nem volt ilyen fontos az EP-választás, mint most, amikor Európa jövője forog kockán. Tőlünk is függ, hogy szülőföldünk, Erdély a változások nyertese vagy vesztese lesz” – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség XIV. kongresszusát február 22-23-án tartják a kolozsvári BTarénában. Az RMDSZ különböző testületei közel ezer küldöttet delegálnak, akik az RMDSZ jövőbeli elnökének személyéről is döntenek. A Szövetség legfőbb döntéshozó fórumára többszáz meghívottat várnak a szervezők. Hunyad megyéből 18 tagú küldöttség, vesz részt a kongresszuson.

Hunyad megyében is megkezdődött az aláírásgyűjtés

Winkler Gyula megyei elnökként beszámolt arról is, hogy az RMDSZ megkezdte a támogató aláírások összegyűjtését. A Szövetség célja 250 ezer támogató aláírás összegyűjtése, Hunyad megyének 4 ezer aláírással kell hozzájárulnia a közös cél teljesítéséhez, a tervek szerint ezt a számot meg is akarják haladni.

A helyi RMDSZ szervezetekre és az önkéntesekre támaszkodunk az aláírásgyűjtési kampány megszervezésében. Fontos szerepet töltenek be társult szervezeteink, elsősorban az ifjúság és a Nőszervezet. Közösségünk tagjait felkeresve elmondjuk, hogy a májusi EP-választások meghatározóak az erdélyi magyarság jövőjét tekintve. Nekünk az az érdekünk, hogy továbbra is támaszkodhassunk az uniós forrásokra Erdély fejlesztéséért végzett munkánk során, ugyanakkor azt akarjuk, hogy legyen egy európai szintű kisebbségvédelmi szabályozás. Ehhez kérjük közösségünk tagjait, hogy aláírásukkal támogassák az RMDSZ európai-parlamenti választási listáját” – hangsúlyozta az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

Az RMDSZ Erős Európa, fejlődő Erdély mottóval készül az EP-választásra, az elkövetkező időszakban igyekszünk mindenkihez eljuttatni üzenetünket, tudatosítva az erdélyi magyarságban, hogy miért fontos az idei európai parlamenti választás” – nyomatékosított Winkler Gyula.