Winkler: bizonytalan politikai évet zárunk

Ellentmondásokkal teli, bizonytalan politikai évet zárunk Romániában – jelentette ki hétfõi, dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, aki szerint 2013 az ingadozás éve volt.
Az európai parlamenti képviselõ elmondta, a romániai politikum 2013-ban képtelen volt arra, hogy visszaszerezze az egy évvel korábbi politikai válság miatt elvesztett bizalmat. “Nem javult sajnos Románia megítélése politikai szempontból az Európai Parlament és más európai döntéshozók szemében, de bizalmatlanok az országgal szemben a gazdasági szféra képviselõi, a nemzetközi befektetõk is. Ez utóbbinak bizonyítéka az is,hogy a külföldi beruházások szempontjából 2013 az utóbbi évtized leggyengébb évének bizonyult” – magyarázta Winkler Gyula. 

Az RMDSZ ellenzékbõl politizált ebben az esztendõben, a parlamenti frakció a konstruktív ellenzékiség jegyében indította kezdeményezéseit. “Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy  a jól ismert magyar kártyát ismét elõvették a román politikai erõk, olyan helyzetek is kialakultak, amelyekrõl azt gondoltuk, hogy lecsengtek a kilencvenes évek derekán” – mondta Winkler Gyula, utalva a magyar nemzeti szimbólumok és az anyanyelv használata ellen indított hadjáratra. “Ilyen nehézségek közepette, bizonytalan légkörben dolgoztunk, ennek ellenére úgy vélem, hogy az RMDSZ ellenzéki szerepben is bizonyított, megõrizve a romániai magyar közösség bizalmát, amelyet a 2012-es önkormányzati és parlamenti választások eredménye is megerõsített” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Az európai parlamenti tevékenység tömör mérlegét megvonva, utalt arra is, hogy a 2014-2020 közötti költségvetési idõszakban Románia és ezáltal Erdély több pénzt fog kapni, mint az elõzõ ciklusban, sikerült az új Közös Agrárpolitika, valamint kohéziós politika alkalmazását a közép-kelet európai tagállamok polgárainak érdekei szerint alakítani.

A következõ év legnagyobb politikai kihívása az RMDSZ számára az európai parlamenti választásokon való sikeres szereplés, mondta Winkler Gyula, kiemelve, hogy meg kell tartani az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletét. “A válságból kilábaló Európában az erdélyi magyar emberek érdekeinek csak úgy tudunk érvényt szerezni, ha az erõs önkormányzati és parlamenti képviseletet hatékony európai jelenléttel egészítjük ki” – mondta az európai parlamenti képviselõ. Winkler Gyula ismertette az SZKT által elfogadott jelölési szabályzatot, kiemelve, hogy az RMDSZ továbbra is alkalmazza a Temesvári Nyilatkozat nyolcadik pontjának feltételeit, amelyet a többi romániai politikai formáció elfelejtett.