Winkler: az EU-nak megvan az ereje, hogy folytassa a nyugat-balkáni csatlakozási folyamatot

Az EU ismét bebizonyította, hogy megvan az ereje véghezvinni a kelet-európai és nyugat-balkáni csatlakozási folyamatot – állapította meg Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje üdvözölte Horvátország belépését az Európai Unió tagállamai sorába.

Örömmel tölt el Horvátország július elsejei csatlakozása. A mai nap több üzenetet is hordoz: az euroszekpticizmus térnyerése, valamint az EU politikáinak nemzetállami hatáskörbe vonását és a protekcionizmust sürgetõ hangok ellenére az EU újabb bõvítése lehetõséget teremt arra, hogy mi, az EU tagállamai, már nem huszonheten, mint tegnap, hanem mától huszonnyolcan a közös európai értékekre figyeljünk. A balkáni stabilitás az EU egyik meghatározó célja, amelyet Horvátország csatlakozásával megerõsítettünk. A romániai magyar nemzeti közösség európai parlamenti képviselõjeként megelégedésemre szolgál, hogy ismét egy fontos magyar közösség, a horvátországi is az EU nagy családjában lel otthonra – fogalmazott Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselõje szerint Horvátország csatlakozása természetszerû folyamat volt, amelyet az ország mély EU-s elkötelezettsége alapozott meg. Winkler Gyula üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások elindítását javasolta Szerbiával. A tárgyalások már õsszel elkezdõdhetnek. A Balkán államai Európa részei, az EU bõvítésének ebben a térségben tehát folytatódnia kell, erõsítve az Unió globális szerepét. A következõ évek legfontosabb kihívása egyrészt a csatlakozást kívánó államok európai elkötelezettségének fenntartása, másrészt pedig az integráció természetes folyamatának elmélyítése lesz – fogalmazott Winkler Gyula.