Winkler: 2020 után új fejezetet nyithat Románia

A 2020-2024-as időszakot maximálisan ki kell használnia az országnak, hiszen olyan periódus lesz, amelyet nem törnek meg választási kampányok – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője kedden, dévai sajtótájékoztatóján.

Három sorsdöntő választás következik Romániában, most ősszel tartják az elnökválasztást, majd jövőben lesznek az önkormányzati és parlamenti választások. (…) A politikusok mindig azt mondják, hogy az előttünk álló választás sorsdöntő, meghatározza jövőnket. Viszont, ha megnézzük Románia politikai naptárát, akkor egyértelművé válik, hogy a 2020-ban hozott döntéseink valóban fontosak lesznek” – magyarázta Winkler Gyula, aki szerint 2020 őszén új fejezet nyílik. „Olyan 4 éves mandátum következik, amelyben nem kell a választásokkal foglalkozni, hanem végre le lehet tenni az alapját egy olyan államnak, amilyenben élni szeretnénk. (…) Meggyőződésem, hogy olyan lehetőség előtt állunk, talán az utolsó ilyen lehetőségünk, hogy végre lezárjuk a hosszúra sikeredett átmentet és legyen Romániának egy felelősségteljes politikai osztálya, amely képes összerakni egy hiteles országprojektet” – fogalmazott az EP-képviselő, arra biztatva az embereket, hogy a következő választásokon is felelősen adják le voksaikat.

Az őszi elnökválasztás kapcsán Winkler Gyula elmondta, hogy augusztus végén hoz döntést az RMDSZ elnökjelöltjének személyéről. „Ez a jelölt lehet a Szövetség elnöke vagy más RMDSZ politikus. (…) Nyilvánvalóan nem áltatjuk magunkat, hogy meg tudjuk nyerni az elnökválasztást. Nem hisszük, hogy ma Romániában egy magyar politikusnak reális esélye van az államfői székre, viszont az elnökjelöltség a politikai normalitás jele (…) A mi jelöltünk feladata a romániai magyar közösség helyzetéről, jogairól, jövőképéről szóló üzenetünket eljuttatni az ország egész lakosságához, ugyanakkor azokat a célkitűzéseket is ismertetnünk kell, amelyek fontosak, hogy Románia elismert, tisztelt és hatékony, az unióhoz valóban felzárkózott állammá váljon” – tájékoztatott az EP-képviselő.