Vonzóvá tesszük a vidéket fiataljaink számára

Hivatalosan is útjára indították a lozsádi revitalizációs tervet

Lozsádon advent második vasárnapján ünnepi istentiszteleten és falutalálkozón indították hivatalosan is útjára a falurevitalizációs programot, amelyet az RMDSZ Hunyad megyei szervezete és a református egyház közösen kezdeményezett.

Ahhoz, hogy az itthon maradás feltételeit megteremtsük, vidéki környezetben is olyan modernizációs programokat kell megvalósítani, amelyek korszerű infrastruktúrát, munkahelyeket, hatékony gazdálkodási lehetőségeket biztosítanak, így tesszük vonzóvá a falusi életet a fiataljaink számára” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, aki arra is rávilágított, hogy a következő négy évben számos olyan lehetőség nyílik meg, amelyek felívelő pályára állíthatják a kis szórványközösségeket, mint amilyen Lozsád is. “Ehhez a közösségnek össze kell fogni, mint ahogy december 11-én az egész erdélyi magyar közösség összefogására van szükség, hogy erős parlamenti képviseletünk legyen” – tette hozzá.

Úgy a szórványlét, mint a vidéki környezet hátrányt jelent a dél-erdélyi magyar közösségek fennmaradásában, ezt a kettős hátrányt le lehet és le is kell küzdeni, például ilyen revitalizációs programok által. A cél a szórványközösség megerősítése, ehhez meg kell találni a megfelelő eszközöket. Ezért is fontos, hogy a szórvány képviselői is jelen legyenek a bukaresti parlamentben, hogy hasonló megoldásokkal minél több közösséget segíthessünk” – hangsúlyozta Széll Lőrincz, az RMDSZ Hunyad megyei képviselőjelöltje az istentiszteletet követő falutalálkozón.

Vetési László és Jenei Tamás, a Diaszpóra Alapítvány vezetői felszólalásukban méltatták a falurevitalizációs tervet és támogatásukról biztosították a kezdeményezőket. Vetési László szórványszakértő régi jó ismerője Lozsádnak, rámutatva a zsákfalu jellegzetességére, úgy fogalmazott: “a falu, amelyből nem vezet út, annak a lelke más“.

Az ünnepségen házigazdaként köszöntötte a vendégeket Székely Attila RMDSZ-es helyi tanácsos és egyházgondnok, részt vett Adinel Botescu, Martinesd község polgármestere, aki szintén támogatásáról biztosította a lozsádiakat. A helyiek mellett jelen voltak Lozsád korábbi lelkészei, a környező települések lelkészei, az istentiszteletet Zsargó János, Hunyad megyei református esperes tartotta. A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai zenés irodalmi összeállítást mutattak be Oprisa Melinda és János Zsuzsanna felkészítő tanárok vezetésével.

A lozsádi falurevitalizációs tervet annak kapcsán kezdeményezték, hogy a település 2020-ban ünnepli fennállásának 700. évfordulóját, első írásos említése 1320-ból származik. Ma már egy elöregedett kis falu Lozsád, magyar közössége alig 103 lelket számlál. Az elképzelések szerint a következő három évben olyan konkrét projekteket, terveket dolgoznak ki, indítanak el, amelyek a megfogyatkozott közösség életébe új lendületet, megújulást hozhatnak.