Védenünk kell az embereket, méltányos zöld átmenetre van szükség

Viharos parlamenti ülésszakot zár az Európai Parlament – fogalmazott kedden Winkler Gyula EP-képviselő, aki Déván sajtótájékoztatón mutatta be a 2022-2023-as ülésszak tevékenységi beszámolóját. Mint elmondta, az elmúlt időszak legfontosabb témái a klímacsomag új rendeleteihez, valamint az EU Ukrajnának nyújtott támogatásaihoz kötődtek.

A pandémiát követően az Európai Parlamentben valóságos törvényhozási lavina indult el. Az elmúlt húsz évben nem volt soha ilyen mennyiségű, a Bizottság által kezdeményezett rendelet. Mintha sorozatban gyártották volna” – emelte ki Winkler Gyula, hangsúlyozva, hogy a javaslatok nagyrésze a klímacsomag részét képezték. „A zöld átmenet volt a legfontosabb téma, az ülésszak végére az Európai Néppárt Képviselőcsoport is felismerte a gondokat, és újrapozicionálta magát több, az Irány az 55 % klímacsomaghoz kapcsolódó fontos kérdésben’’ – mutatott rá az RMDSZ EP-képviselője. Elmondta, hogy mindezek a szabályozások, ha egyszer életbe lépnek, óriási költségekkel járnak, amit az embereknek kell megfizetni. „Az EPP Képviselőcsoport nem ért egyet, hogy a lakossággal fizettessék meg a zöld átállás árát. Az RMDSZ-ben már a 2022-2023 ülésszak elején, a prioritások megszabásakor azt mondtuk, méltányos és igazságos zöld átállásra van szükség, védenünk kell az embereket, családokat. Több EPP kollegával igyekszünk »zöld realizmust« kialakítani az európai törvényhozásban, a »festina lente« megközelítést támogatva. Meggyőződésünk, hogy a zöld átmenet felgyorsítása az európai emberek hátrányára válik, és sebezhetővé teszi az EU-t” – fejtette ki az európai parlamenti képviselő. Beszámolt arról, hogy több javaslat ellen szavazott, például nem támogatta a szén-dioxid-határkiigazítási mechanizmusról, az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer bevezetéséről, vagy a természet helyreállításáról szóló rendeletet.

A 2022-2023-as időszakra vonatkozó tevékenységi jelentés a Lehetőségek és kihívások a felzárkózás évtizedében címet kapta, amint a képviselő rámutatott azért, mert Románia számára olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyek esélyt adnak, hogy a következő évtizedet az európai felzárkózás időszakává alakítsák.

Ilyen mértékű európai finanszírozásra uniós tagságunk óta nem volt példa, és mindez olyan támogatás, amelyet fejlesztésre, modernizációra lehet fordítani. (…) Az összes, Európával kapcsolatos aggályunk ellenére egyértelmű, hogy az EU-ban van a helyünk. Nincs számunkra más járható út, mint az EU- és a NATO-tagság útja. Amivel elégedetlenek vagyunk, az nem maga az Európai Unió, hanem az ahogyan jelenleg vezetik, de ezt a politikai irányt az emberek meg tudják változtatni a 2024. június 9-ei európai választásokon” – nyomatékosított az EP-képviselő.

Winkler Gyula tevékenységi beszámolója az alábbi linken olvasható: https://rb.gy/t8kb1