Védelemre van szükségük a Bosznia-Hercegovinában élő kisebbségeknek

A Bosznia-Hercegovinában élõ kisebbségek jogainak védelme mellett érvelt Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselõje, hangsúlyozva, hogy e tekintetben az Európai Parlament semmilyen engedményt nem tehet.

“Az EP tagjaként, a romániai magyar kisebbségi közösség képviselõjeként, támogatom azokat a módosításokat, amelyek a kisebbségi jogok védelmét célozzák a Bosznia Hercegovina 2013-as ország-jelentéséhez tartozó határozatban. A kisebbségi jogok védelme olyan alapelv, amelyet minden európai törekvésekkel rendelkezõ államnak tisztelnie kell, az Európai Parlament pedig ezen a területen semmilyen engedményt nem tehet” – hangsúlyozta írásbeli hozzászólásában szerdán Winkler Gyula. A Strasbourgban ülésezõ plénum többek között Macedónia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina ország-jelentését vitatta meg. Az RMDSZ EP-képviselõje ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy tavaly Bosznia-Hercegovina nem teljesített jól, az általa elért eredmények korlátozottak az Európai Bizottság besorolásában is.

Winkler Gyula ugyanakkor üdvözölte Macedónia és Montenegró erõfeszítését, hogy teljesítse a gazdasági és politikai kritériumokat az európai integráció tekintetében. “Azok az EP-képviselõk közé tartozom, akiknek meggyõzõdésük, hogy a Nyugat-Balkán országainak Európai Unióhoz kell tartozniuk, teljesen természetesnek tartom a bõvítést ebben az irányban, amennyiben ezek az országok a jogállamiság, a demokrácia útján elõre haladnak. Éppen ezért követem örömmel a pozitív eredményeket az elõbb említett két állam esetében” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az Európai Parlament szerdán vitatta meg a három nyugat-balkáni államról szóló jelentést, a szavazást csütörtökön tartják.