Van jövője az örökségvédelemnek Erdélyben

Fotó: Gönczy Tamás

Sikeresen zárult az Örökségünk őrei 2017–2018-as kiadása

A kulturális örökségnek csak akkor van jövője, ha megengedjük a fiataljainknak, hogy saját képükre, saját elképzelésükre formálják, alakítsák műemlékeinket. Nagyon fontos az, hogy a diákok saját maguk fedezzék fel, lakják be, ismerjék meg épített örökségünk kincseit – mondta el Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a verseny megálmodója azt követően, hogy véget ért az Örökségünk őrei vetélkedő 2017–2018-as kiadása Az idei verseny fővédnöke Navracsics Tibor európai uniós biztos volt.

„A kulturális örökség európai évében az erdélyi magyar közösség egyik legértékesebb hozzájárulása a tematikus évhez az Örökségünk Őrei vetélkedő és mozgalom. Ennek jegyében örvendetes, hogy az előző évekhez képest bővült a vetélkedő, első alkalommal kapcsolódott be Maros megye, a kolozsvári mozgalom Kolozs megyeivé bővült, a szórványközösségeink ifjúsága pedig Brassó, Fehér és Hunyad megyében is folytatják örökségvédő kezdeményezéseiket. Erdélyi magyar épített örökségünk nemcsak nekünk fontos, hanem Európát is gazdagítja, hozzájárul az Unió sokszínűségéhez. 2018-ban, a kulturális örökség európai évében az Örökségünk Őrei mozgalom megmutatta, hogy mit adtunk mi Európának az elmúlt ezer évben” – nyilatkozta Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a verseny főtámogatója.

 

https://youtu.be/cxWvB2dv7Fs

 

A 2017-2018-as tanévre meghirdetett versenyben 35 csapat, több mint 500 diák vett részt. Kiválasztottak egy-egy műemléket, és fél éven keresztül az volt a feladatuk, hogy felfedezzék és másokkal is megismertessék azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt. A versenyben nemcsak a diákcsapatok vettek részt, hanem bevonták a szakembereket, diáktársaikat, szüleiket, barátaikat is. Így született meg az a mozgalom, amelyet ma már példaként emlegetnek Európában, hiszen a versenyzők ötletessége, fantáziája nem ismer határokat.

„A diákok évről évre bebizonyítják, hogy van mire büszkének lennünk, hogy értékeinket európai szinten is jegyzik, és azt is, hogy tisztában vannak azzal, hogy a mi közös feladatunk megőrizni és továbbadni azt, amit az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben teremtett. A verseny érdeme az, hogy a diákok felfedezik, és saját történeteikkel töltik meg az épületet, ezt a tudást és örömöt osztják meg mindnyájunkkal” – mondta el Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a verseny megálmodója.

Az Erdély-szerte műemlékeket és műemléképületeket örökbefogadó iskolások versenyének győztese a nagyenyedi vár felett őrködő Bethlen Gábor Kollégium csapata, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum csapata, amely a Teleki kastélyt és református templomot fogadta örökbe, valamint a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum diákjainak csapata, amely a szentbenedeki Kornis kastély védelmezője volt. Ők Winkler Gyula EP-képviselő jóvoltából brüsszeli tanulmányúton vesznek részt, ahol ismét bemutatják védencüket. Ugyanakkor hat döntős csapat vesz majd részt az Örökségünk őrei nyári táborában, emellett Electric Castle-, Vibe-, Méra-, Awake fesztivál-belépőt, Communitas-könyvcsomagokat és számos más díjat is nyertek a versenyzők.