A hagyományőrzés megtartó ereje Medgyesen

Néptáncaink, hagyományaink, anyanyelvünk erős köteléket jelentenek, identitásunk részei, ezért fontos az a következetesség, amellyel a medgyesi, Szeben megyei magyar közösség szervezi a Vándorcsizma Néptáncfesztivált” – köszöntötte szombaton a fesztivál közönségét Winkler Gyula EP-képviselő. A 18. alkalommal megszervezett Vándorcsizma Néptáncfesztivál a hagyományoknak megfelelően felvonulással kezdődött, a népviseletbe öltözött fellépők a Millennium Háztól a polgármesteri hivatalig, majd a Greweln Parkba vonultak.

Számomra a legnagyobb öröm, hogy a fellépő fiatalok után beszélhetek, hiszen az ő jelenlétük igazolja, hogy nemcsak múltja, hanem jövője is van a magyar hagyományőrzésnek itt, Szeben megyében. Hunyad megyében mi is ünnepelünk ma, kezdődik a 12. Hunyad Megyei Magyar Napok sorozata. Mi minden évben egy jelmondatot is választunk rendezvényünknek, idén a Jelen vagyunk mottó alá szerveztük az eseményeket. Tegnap az RMDSZ kongresszusán is beszéltem róla, hiszen ez a Jelen vagyunk minden magyar szórványközösségre érvényes. Még mindig jelen vagyunk, továbbra is jelen vagyunk, itt is jelen vagyunk – üzenjük mi, szórványban élők.  Érvényes üzenet ez szerte Erdélyben, érvényes itt, Medgyesen is ” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

A fesztivált Orosz Csaba, az RMDSZ Szeben megyei elnöke nyitotta meg, köszöntötte az egybegyűlteket Benedek Zakariás parlamenti képviselő és Gheorghe Roman, Medgyes polgármestere.

A fellépő néptánccsoportok Marosludasról, Sepsiszentgyörgyről, Székelykeresztúrról, Marosszentgyörgyről, Gyulakutáról és természetesen Medgyesről érkeztek. A részvevők színes programkínálatból választhattak, volt íjászbemutató, gulyásfőző verseny és kóstoló, gyerekfoglalkozások, kézműves vásár, este pedig koncertek és táncház zárja a fesztivált.