Úttörő az EP a globális kereskedelmi tárgyalások demokratizálásában

“Nagyobb legitimitásra van szükség a többoldalú kereskedelmi tárgyalási rendszerben, ez pedig a WTO parlamenti dimenziójának megerõsítése, valamint a globális kereskedelem fokozott átláthatósága által érhetõ el” – fogalmazott Winkler Gyula EP képviselõ, az EP INTA Bizottságának alelnöke, csütörtökön, a Kenyai Parlament Gazdasági és Kereskedelmi Bizottságának tagjaival folytatott megbeszélésen, amelyre a tízedik WTO Miniszteri Konferencia (MC10) margóján került sor, Nairobiban.

“A többoldalú rendszer Nairobi utáni menetrendjének minden lehetséges forgatókönyve a globális szervezet reformját is feltételezi. Nagyobb legitimitásra van szükség, az állampolgárok több információt várnak el a kereskedelmi tárgyalásokról, valamint azt is, hogy minden állam gazdasága élvezze a globális kereskedelem elõnyeit. Ennek érdekében a WTO bármilyen jellegû reformja a szervezet parlamenti dimenziójának megerõsítését kell célozza, így biztosítva, a megválasztott képviselõk bevonásával, az állampolgárok érdekeinek érvényesítését a globális kereskedelmi tárgyalásokon. Így fogjuk csak elérni a kívánt demokratikus legitimitást, valamint a szükséges átláthatóságot is, a globális kereskedelem új világában.” – fogalmazott az INTA Bizottság alelnöke, a Kenyai Parlamentben elhangzott felszólalásában.


Winkler úgy véli: INTA bizottság küldöttségének tevékeny részvétele a WTO tízedik Miniszteri Konferenciáján, Nairobiban, azt bizonyítja, hogy az Európai Parlament úttörõ a világ parlamentjei között, a globális kereskedelmi tárgyalások demokratizálásának tekintetében, a WTO parlamenti komponensének megerõsítése által.

Az Európai Parlament 10 képviselõbõl álló küldöttsége december 14 és 18 között Nairobiban vesz részt a WTO tízedik Miniszteri Konferenciájának munkálatain.