Ünnepre készül Hunyad megye

Hétvégén megkezdõdik a 7. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata

Hetedik alkalommal tartják meg a Hunyad Megyei Magyar Napokat, amelynek rendezvényei már április 29-én megkezdõdnek, majd május 9-ig több mint tíz, magyarok által lakott településen szerveznek kulturális és szabadidõs eseményeket. A hivatalos megnyitót május elsején Lupényban tartják a Szakszervezetek házában, ahol harmadszor adják át a Barcsay Ákos-díjakat. A Hunyad megyei közéleti díjat 2014-ben alapították, évente három, a közösségépítõ munkában kiemelkedõ teljesítményt elérõ személy kapja meg. A lupényi magyar közösség a vasárnapi majálison számos vendéget, küldöttséget fogad, többek között Elzászból érkezik egy delegáció, amelynek tagjai egykori bányászok, akik a Petrozsényi Egyetem meghívására érkeztek a Zsil-völgyébe, a Belfort Tartomány – Hunyad megye testvérkapcsolat révén.

Déván, Vajdahunyadon, Lupényban, Petrozsényban, Szászvárosban, Csernakeresztúron, Brádon, Bácsiban, Tordoson, Piskin, Petrillán, Pusztakalánon és Sztrígyszentgyörgyön zajlanak azok a kulturális és szabadidõs rendezvények, amelyek elsõsorban a Hunyad megyei magyarságot szólítják meg, de természetesen nyitottak minden érdeklõdõ számára. A programot a szervezõk úgy állították össze, hogy minden korosztály megtalálja a saját ízlésének megfelelõ eseménysort: kiállításmegnyitókra, közösségi eseményekre, klasszikus és könnyûzenei koncertekre, gyermekmûsorokra, vásárokra, gasztronómiai és hagyományõrzõ eseményekre, szabadtéri programokra várják az érdeklõdõket. Idén tematikus napok mentén alakult ki a program, lesz közösségi nap, sportnap, iskolanap, reneszánsz-nap, Európa-nap, a festészet, a fotómûvészet illetve a népmûvészet napja is.

A Hunyad megyei magyarság legfiatalabb és legidõsebb generációjáról sem feledkeztek meg, Vajdahunyadon ugyanis Baba-mama klubot tartanak, Petrozsényban pedig Nyugdíjas Napra is sor kerül. Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház mûvésze Szerelmi tanácsok elõdeinktõl címû elõadását hozza el, Heinczinger Miklós több településen is bemutatja gyerekmûsorát, de kiváló találkozási lehetõséget nyújt a testvérmegyék délutánja is. Könnyûzenei kínálatban Balázs Pali koncertet találunk, de jelen lesz a Magyar Napokon a kolozsvári Loose Neckties Society vagy a Jazzybirds is, mindkét együttes már számos helyszínen bebizonyította, hogy fergeteges hangulatot tud teremteni.

Kiemelt rendezvénysorozatunk, a Magyar Napok most már hagyományos ünneppé vált Hunyad megyében és külön örömet jelent, hogy nemcsak a magyar közösség számára vonzó a programkínálat. Rendezvényeinkkel az egész megye kulturális életét gazdagítjuk. Népszerûsíteni szeretnénk legfontosabb értékeinket, megismertetni anyanyelvünk, kultúránk, hagyományaink gazdagságát. Mindenkit szeretettel várunk a Hunyad Megyei Magyar Napokon, mert meggyõzõdésünk, hogy a nyitottság, a kommunikáció, a párbeszéd vezet el közösségeink jólétéhez” – fogalmazott a Magyar Napok kapcsán Winkler Gyula EP-képviselõ.

A 7. Hunyad Megyei Magyar Napok teljes programja elérhetõ az alábbi linken:
https://www.facebook.com/notes/hunyad-megyei-magyar-napok/program-2016/1020583748022917