Ünnepelt a Hunyad megyei magyarság

A Hunyad Megyei Magyar Napok résztvevői nyolcadszorra tapasztalhatták meg, hogy mekkora erőt ad az, hogy együtt lehetünk, közösen ünnepelhetünk, értékelte Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a hétfőn záródó rendezvénysorozatot. A 8. Hunyad Megyei Magyar Napok szeptember 22-én kezdődött, a tizenegy nap alatt tizenegy településen több mint hatvan programot kínáltak. Színes, változatos és tartalmas programot sikerült kialakítani, éppen ezért is lett a Válassz a mottója az idei rendezvénynek, a közönség pedig nagy számban volt jelen az eseményeken.

A Közösségi rendezvények éve van idén Hunyad megyében, ezért is örvendünk annak, hogy a nagyobb városokban élő magyar közösségek mellett sikerült a kistelepülések magyar lakóit is megszólítani. A dél-erdélyi szórványlét helyzetét jól szemlélteti Hunyad megye, ahol a magyar közösség létszáma nem haladja meg a megye lakosságának 4 százalékát. A román és magyar közösség együttélésének és együttműködésének titka a kölcsönös tisztelet. Tisztelnünk kell egymást egyénenként és közösségként is, de ez nem alakul ki magától, hanem ezért tenni kell nap mint nap. Jelentőségteljesnek tartom, hogy mindenütt – kisebb és nagyobb településeken is – együtt ünnepeltünk a román közösség tagjaival” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Nyitottan fogadjuk és hálásak vagyunk azért a támogatásért, amit a háromszéki és magyarországi barátainktól kapunk, szórványközösség segítség nélkül nem tud fennmaradni, most is örömmel fogadtuk a Kovászna megyei és a magyarországi testvértelepülésekről érkező művészeket, vendégeket, olyan barátaink ők, akik nemcsak évente egyszer vannak jelen életünkben, hanem rájuk támaszkodva tudunk jövőt tervezni. Ez alkalommal elkezdtük Hunyad megyében a Minority Safe Pack – kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést támogató aláírások összegyűjtését, amelynek mottója Nem vagy egyedül – egymillió aláírás az európai sokszínűségért. Ezt tapasztaltuk meg mi is most a Hunyad Megyei Magyar Napokon, hogy nem vagyunk magunkra, hogy mekkora erőt ad az, hogy együtt lehetünk, közösen ünnepelhetünk” – fogalmazott Winkler Gyula.

A Hunyad Megyei Magyar Napok kiemelt pillanata a Barcsay Ákos-díjak átadása, a díjat minden évben három, a dél-erdélyi szórványközösségekben tevékenykedő, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személy kapja. “Kicsi a Hunyad megyei magyar közösség, és fontos, hogy visszajelzést adjunk, elismerjük, megköszönjük azok munkáját, akik közösségünk érdekében dolgoznak. Örömmel tapasztaljuk, hogy mindig van, akit díjazni, ami előremutató a Hunyad megyei magyarság jövőjét illetően” – emelte ki. Idén a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság a Magyar Napok idején szervezte a 10. Reneszánsz kastélyfesztivált, amely sajátos színt vitt a rendezvénysorozatba. A Hunyad Megyei Magyar Napoknak széles programkínálata volt ebben az évben is, a sporteseményektől a kézműves foglalkozásokig, gyerekprogramoktól a klasszikus zenei koncertekig, a falunaptól a könyvbemutatóig számos esemény várta a közönséget. Elismerést érdemel a Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója által koordinált főszervezői csapat, amely mellé tizenhat Hunyad megyei magyar szervezet és intézmény sorakozott fel.

Erdélyi és helyi médiapartnereknek köszönhetően a Hunyad Megyei Magyar Napok híre túllépte a megye határát, a Hunyad Megyei Hírmondó pedig különkiadásban számol be a rendezvénysorozat idei eseményeiről. Támogatók nélkül egy ilyen méretű rendezvényt lehetetlen megszervezni, a Communitas Alapítvány, az RMDSZ, a Bethlen Gábor Alap, a Román Kormány Interetnikai Kapcsolatokért Felelős Főosztálya (DRI), Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Déva, Vajdahunyad, Martinesd és Szombathely és Kecel önkormányzatai, a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság kiemelten támogatta a Hunyad Megyei Magyar Napokat.