Ünnepelni készül a Hunyad megyei magyarság

Kezdõdnek a 6. Hunyad Megyei Magyar Napok

Május elsején kezdõdnek az idei Hunyad Megyei Magyar Napok, amelynek idei mottója 25 éve a 25 évesekért. A tíz napos rendezvény 11 településen zajlik, mintegy ötven kulturális és szabadidõs programot kínálva.

Hatodik alkalommal szervezzük meg a Hunyad Megyei Magyar Napokat, amelyet idén az RMDSZ megalakulásának huszonötödik évfordulója jegyében terveztünk meg. Programjaink a kikapcsolódás mellett a magyar értékeket kívánják hangsúlyozni egy olyan multikulturális környezetben, amelynek több évszázados hagyománya van a mi vidékünkön. Megmutatjuk magunkat, kultúránkat, hagyományainkat, emlékeztetve, hogy gazdagítjuk Hunyad megye páratlan kulturális örökségét. A magyar napok szellemét megõrizve, bizalomépítõ párbeszédet kezdeményezve lépünk ki a többségi társadalom elé, hogy jobban megismerjük egymást. Tiszta szívbõl gratulálok a szervezõknek, hiszen már hónapokkal ezelõtt megkezdték a munkát, amelynek eredményeit a nagyközönség a május 1-10 között láthatja” – fogalmazott az esemény kapcsán Winkler Gyula.

Május elsején Déván közösségi majálist tartanak a Magyar Házban, ahol gulyásfõzésre, kézmûves-foglalkozásokra, sporttevékenységekre, néptánc elõadásokra kerül sor, míg Csernakeresztúron májusfát avatnak.

Május 3-án, vasárnap Vajdahunyadon a színház elõtti téren tartják a rendezvény hivatalos nyitórendezvényét, ahol néptánc elõadásokat mutatnak be, 18 órától a színház nagytermében átadják a Barcsay Ákos-díjakat, ezt követõen Nagy Feró tart koncertet. A rendezvényen jelen lesz Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete. A Barcsay Ákos Hunyad megyei közéleti díjat tavaly alapították, évente három, a közösségépítõ munkában kiemelkedõ teljesítményt elérõ személy kapja meg a díjat, egyet a történelmi egyházak és felekezetek képviselõjének, egyet-egyet a pedagógustársadalom és a civil szféra képviselõjének ítélnek meg. A kuratórium döntés szerint idén Szász János,  Hunyad megyei római katolikus fõesperes, Máté Márta tanárnõ, Hunyad megyei fõtanfelügyelõ-helyettes és Antal Amália, a lupényi magyarok fáradhatatlan  közösségszervezõje. A díjat odaítélõ kuratórium elnöke Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója. A díjazottak Koppándi Benczédi Ildikó képzõmûvész alkotását vehetik át.

Május 6-án, Déván a Dávid Ferenc Unitárius Szórványközpontban Vetési László szórványkutató tart elõadást A vallási és nyelvi együttélésünk érdekességei Erdélyben címmel, május 8-án a Téglás Gábor Elméleti Líceumban A felvidéki magyarság esélyei címmel szerveznek kerekasztal-beszélgetést Csáky Pál EP-képviselõ részvételével.  A zárórendezvényt Déván május 9-én, az Európa-nap jegyében tartják, egész napos szabadtéri programokat és vásárt szerveznek a polgármesteri hivatal elõtti téren, este pedig a Bojtorján tart koncertet.  

A Hunyad Megyei Magyar Napok mottója a 25 éve a 25 évesekért, annak tiszteletére, hogy az RMDSZ idén ünnepli megalakulásának negyedévszázados évfordulóját, hogy a Szövetség 25 éve végzi azt a munkát Hunyad megyében, amely többek között lehetõvé tette a magyar iskola felépítését, magyar házak mûködését, a közösség fennmaradását.
 
A rendezvény fõszervezõi az RMDSZ Hunyad megyei szervezete, a Hunyad Megyei Ifjúsági Tanács és a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum.