Ünnepel a Hunyad megyei magyarság

Megkezdõdött szombaton a IV. Hunyad Megyei Magyar Napok, a június 9-éig tartó, 17 településen zajló rendezvénysorozat fõ témája az épített örökség.

A vajdahunyadi várban tartott megnyitón Kovács Péter, az RMDSZ fõtitkára köszöntötte a résztvevõket, összefoglalva az elmúlt 24 év szórványpolitikai lépéseit. Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke rámutatott: “ezelõtt négy esztendõvel éreztük, eljött az ideje annak, hogy kilépjünk rendezvényeinkkel a templomokból, a kultúrházakból, osztálytermekbõl, magyar házakból a közterekre. Kiléptünk a Hunyad megyeiek teljes közössége elé, eszébe juttatva a többségi társadalomnak, hogy Vajdahunyadot, Dévát, Hunyad megyét mi, magyarok is építettük, hogy a magyar kultúra, a hagyományaink, épített örökségünk gazdagítja és kerek egésszé teszi Hunyad vármegyét“.

Takács Aranka fõszervezõ köszöntõbeszédében a magyarság visszajelzését méltatta. “Újból itt az alkalom, hogy egy hétig magyar világot éljünk itt, Hunyad megyében” – hangsúlyozta. Magdó János, Magyarország kolozsvári fõkonzulja is köszöntötte a hunyadiakat sok sikert kívánva a rendezvényhez.û

A köszöntõk után Vajdahunyad várának az örökbefogadási ceremóniájára került sor, Kovács Péter átadta az emlékplakettet Takács Arankának, aki a Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács nevében felolvasta az örökbefogadási fogadalmat, vállalva, hogy õrzik, gondozzák és megbecsülik az erdélyi magyar épített örökség gyöngyszemét. Az ünnepélyes megnyitó Bogdán Zsolt, Csutak Réka kolozsvári és Kovács Éva szatmári színmûvész Dsida estjével zárult.

Krónika