Uniós támogatással, magyar összefogással lesz jövője Lozsádnak

Kemény munka, sok új kezdeményezés jellemzi az elmúlt két évet, meggyőződésünk, hogy magyar összefogással, az európai uniós támogatások kihasználásával, a helyi közösség cselekvő erejével továbbra is magyar jövőt tudunk biztosítani Lozsádnak – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke csütörtök este a Megyei Képviselők Tanácsának ülésén, ahol  a református egyházzal közösen,  2016-banindított falurevitalizációs tervet elemezték. Lozsád lakosságának fele magyar nemzetiségű, a Martinesd községközponthoz tartozó kis falu 2020-ban ünnepli fennállásának 700. évfordulóját.

A dél-erdélyi szórványban külső segítségre van szükség, de ugyanakkor nekünk is be kell bizonyítanunk, hogy összetartóak vagyunk, odafigyelünk a legkisebb szórványközösségre is. Ma száz magyar ember él Lozsádon, a létszámbeli csökkenés ellenére a lozsádi magyar közösség konokul ragaszkodik anyanyelvéhez, hagyományaihoz, vallásához. Nem kisebb feladatra vállalkoztunk, mint arra, hogy bebizonyítsuk, ilyen körülmények között is bízunk a jövőben, teszünk érte, megérdemeljük a külső támogatást, mert így van esélyünk arra, hogy magyar jövőt biztosítsunk itt, Hunyad megyében. Lozsád két év múlva ünnepli fennállásának 700. évfordulóját, a hét évszázad alatt sok megpróbáltatás érte, bízunk benne, hogy ebben a közösségben ma is van kellő erő a túléléshez” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Az elmúlt két év eredményei között említette a Hunyad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete, amely lozsádi székhellyel működik. A gazdaszervezet a Maros-völgye és a Sztrigy-völgye magyar vidéki közösségeit szólítja meg, ugyanakkor tagja az Romániai Magyar Gazdaegyesületnek is. „Falvainknak akkor van jövője, ha a fiatalokat otthon tudjuk tartani, sőt, jobb esetben vissza tudjuk csábítani azokat a családokat, akik városra költöztek. Az összefogás, egymás segítése, a hatékony érdekképviselet jelentős előrelépést hozhat a Hunyad megyei gazdatársadalomnak, ugyanakkor a fiataloknak is megmutathatja, hogy érdemes itthon, a szülőföldön gazdálkodni” – számolt be Winkler Gyula, aki elmondta azt is, hogy csatlakoztak a magyar kormány által támogatott falugazdász programhoz. Hunyad és Krassó Szörény megyében Kun Gazda Gergely falugazdászként segíti a mezőgazdasággal, állattartással foglalkozók tevékenységét.

Legalább ennyire fontos lépés a falurevitalizációs tervben a Vas megyei Ikervárral hivatalosan is megkötött testvértelepülési megállapodás, amely túlmutat a kölcsönös látogatás keretén, máris konkrét projektek vannak. „A LEADER-program határokon túlívelő pályázatában vesz részt Martinesd, a községközpont partnerségben a Vas megyei Nyugat Kapuja Helyi Akció Csoporttal. Erről a héten döntött a helyi tanács, fontos ez a projekt, mert helyi kezdeményezésből nőtt ki, ugyanakkor a lozsádiaknak megmutatja, hogyan tud kisebb közösség is európai uniós forrásokat lehívni” – tájékoztatta az MKT tagjait Winkler Gyula.

A Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmat szolgáltak arra is, hogy Lozsádon falunapot szervezzünk, szándékaink szerint háromszögű együttműködést alakítunk ki. A Vas megyei testvértelepülést követően Gyergyóremetével vettük fel a kapcsolatot, Laczkó Albert Elemér polgármesteren keresztül, szeretnénk, hogy Lozsádon ne csak az anyaországgal, de Székelyfölddel is erősítsük a kapcsolatot” – fejtette ki. Értékgyűjtő és értékmentő tevékenység is zajlik Lozsádon, az MTA-val és a Szentendrei Skanzennel együttműködésben, ugyanakkor Lozsádon tájház berendezését tervezik, ehhez is elkezdődött a gyűjtőmunka. Az elkövetkezőkben felújításra kerül a lozsádi kultúrotthon, az ikerváriak kétkezi segítség mellett építkezési anyaggal is támogatják a helyi magyar közösséget.