Uniós cél az újraiparosítás

Az újraiparosítás az Európai Unió kiemelt célkitûzése, ebben a folyamatban a kis- és középvállalatok szerepe rendkívül nagy – hívta fel a figyelmet pénteken Kolozsváron Winkler Gyula, ahol az Európai Parlament által szervezett konferencián vett részt.

“Látható, hogy a tagállamok egy része kezd kilábalni a válságból, de a gazdasági fejlõdés nem járt kéz a kézben az új munkahelyek teremtésével. (…) Egyelõre nem világos, hogyan lehet elindítani egy új fenntartható fejlõdési ciklust európai szinten. (…)A 70-80 években Nyugat-Európában véghezvitt dezindusztrializáció meghozta a maga negatív eredményeit, egyértelmû a következtetés, hogy szükség van egy újraiparosítási stratégiára, amelyben az európai gazdaság gerincét biztosító kis- és középvállalatok kapnak létfontosságú szerepet, hiszen a KKV-ék generálnak gazdasági növekedést és teremtenek új munkahelyeket” – magyarázta Winkler Gyula a Munkahely-perspektívák Európában és itthon címmel megtartott rendezvényen. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje rámutatott, hogy a dezindusztrializáció jelenségének köszönhetõen egész Európa sokat veszített a versenyképességébõl. “Európa nagyon sokat veszített a gazdasági kreativitás, az inventivitás, az innováció területén, mert ezek az ipari ágazathoz is kötõdnek” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Szerinte Romániának is csatlakoznia kell ehhez a stratégiához. “Azt mondhatnánk, hogy Romániában jól állunk, mert 24 százalékát a GDP-nek az ipari termelés teszi ki, az uniós 16 százalékos átlagához képest. A statisztikán túl, ha megvizsgáljuk a jelenlegi ipar szerkezetét, akkor kiderült, hogy az országnak olyan ipari ágazatokat kell fejlesztenie, amelyek hozzáadott értéket képviselnek. Sokszor hangzik el, hogy az energiaszektor nagy fejlesztési potenciállal rendelkezik Romániában, ez a potenciál viszont csak akkor teljes, ha az energetikai berendezések gyártása is újra megerõsödik az ipari szerkezetben” – fogalmazott Winkler Gyula. Az EP-képviselõ hozzátette az ipari és a KKV szektor fejlõdéséhez Romániának kormányzattól független, hosszú távú stratégiákra, koherens adópolitikára, a bürokrácia csökkentésére, a vállalkozó kedvet csökkentõ korlátok felszámolására van szükség.

A kolozsvári rendezvényen részt vett Rareș Niculescu EP-képviselõ, Mircea Coșea és Mircea T. Maniu egyetemi tanárok, Szávics Petra, az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökségének szakértõje és Daniel Don, a Kolozs Megyei Munkaerõ-foglalkoztatási Ügynökség.