Újraindult a DiscoverEU

Az utazás általában véve is kiváló alkalom a tanulásra, megismerésre, egy fiatalnak pedig az a lehetőség, hogy az EU tagállamaiban utazhat, életre szóló élményt ad, mely során felfedezheti, megtapasztalhatja, miért szeretjük Európát, fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP) annak kapcsán, hogy újraindult a DiscoverEU program, mely ingyenes európai vonatbérletet biztosít a 18. évüket betöltött fiataloknak.

A jelenlegi kiírás keretén belül legkésőbb 2021 október 26-ig lehet pályázni. Az érdeklődő fiatalok a következő linken iratkozhatnak fel a programra:  https://europa.eu/youth/discovereu_hu.

Ebben az évben a 200 július 1-je és 2003. december 31-e között született fiatalok pályázhatnak az ingyenes vonatjegyre. Idén azok a fiatalok is jelentkezhetnek, akik 2020-ban is jogosultak voltak a programra, de a világjárvány miatt nem vehettek részt. A nyertesek egy vagy több európai országban utazhatnak legkevesebb egy napot, legtöbb egy hónapot 2022. március elseje és 2023. február 28. között.

Ezt a programot az Európai Néppárt Képviselőcsoportja kezdeményezte az Európai Parlamentben azzal a céllal, hogy a fiatalok megtapasztalhassák a szabad mozgást az Európai Unióban, felfedezhessék Európa sokszínűségét, minél több, különböző országokban élő európaival kerüljenek kapcsolatba. Nem utolsósorban lehetőséget ad arra is, hogy megismerjék kontinensünk történelmét, gazdag kulturális örökségét” – emelte ki Winkler Gyula. Véleménye szerint egy ilyen utazás életre szóló tanítás is, az éppen nagykorúvá váló fiataloknak segít az önállóvá válásban, nyitottabbá teszi őket az új kultúrák iránt, mindezek pedig fontos készségek, amelyekre felnőttként szükségük lesz.

A 2018-ban elindított program támogatásával eddig mintegy 70 ezer fiatal fedezhette fel vonattal Európát.