Újraértékelődik az innováció, a kutatás szerepe – a műszaki képzés előtérbe kerül

Ma már nemcsak kampányfogásokról van szó, amikor Brüsszelben az Európai Néppárt, de a többi politikai erõ is a fiatalok gondjairól beszél, hiszen egyre inkább letisztult mindenkiben, hogy komoly társadalmi kihívásról van szó – indította elõadását Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje szombaton a MIÉRT által szervezett EU-táborban. Vannak olyan európai országok, mint például Spanyolország, ahol minden második fiatal munkanélküli, Romániában kevéssel jobban állunk, a jelenlegi statisztikák szerint a huszonöt év alattiak közel egynegyede nem dolgozik és fennáll a veszélye, hogy ez a helyzet romlik, ismertette az EP-képviselõ. Beszámolt arról, hogy a választás után konzultáció kezdõdött a néppárti képviselõk részvételével és megalkottak egy dokumentumot, amely javaslatokat tartalmaz az Európai Bizottság prioritásaira, ezek között hangsúlyosan szerepelnek a fiatalokat érintõ kérdések is, mint a munkahelyteremtés, a karrierindítás, de konkrét anyagi támogatások is.

A napokban nyílt meg az Ifjúsági Garancia program regionális központja Brassóban, lesz több is az országban – tájékoztatta a jelenlevõket Winkler Gyula. A program célja, hogy a huszonöt évnél fiatalabb munkanélküliek három hónapon belül kapjanak munka- vagy továbbtanulási lehetõséget, illetve ajánlatot szakmai gyakorlatra, személyre szabott rendszerrõl van szó, tehát fizikai és virtuális hálózatépítésrõl beszélünk – magyarázta. “Erdély minden megyéje benne lesz a rendszerben, Brassó mellett Gyulafehérváron, Déván és Nagybányán alakítanak ki regionális központot. Érdemes figyelni ezt a lehetõséget, Romániának ötszáz millió eurós költségvetése van, hogy a következõ hét évben ezt a programot mûködtesse, sok-sok ezer magyar fiatal kaphat személyre szabott szakmai tanácsadást és lehetõséget a pályakezdésre” – vélekedett az EP-képviselõ.

Winkler Gyula beszélt a munkaerõ-kereslet változásairól is, mint mondta, mindig is voltak és lesznek divatszakmák. “A kilencvenes években mindenki közgazdász és jogász szeretett volna lenni, utána az információs társadalomhoz kötõdõ, kommunikáció szakirányú képzések lettek divatosak. Ekkor még sem Románia, sem Európa nem ismerte fel, hogy a szolgáltatás alapú gazdaság zsákutca, nem tanácsos a gazdaság bizonyos részeit felszámolni. Ahol kiiktatják az ipart, a termelést, a kutatást, a technológiai tevékenységeket, abból a társadalomból mindössze egyetlen emberöltõ alatt kivész az innováció, az inventivitás készsége. Ezért is, de a válság utáni idõszaknak köszönhetõen is egyre többen beszélnek Európában az újraiparosításról. Mi magunk is sokat beszéltünk errõl Erdélyben, Székelyföldön. Egyetlen érvet mondok az újraiparosítás mellett: Németország Európa gazdasági mozdonya azért, mert sohasem építette le az iparát, a kis- és középvállalkozók és a középosztály szerepét mindig megbecsülte. Azt javasolom, hogy nézzetek utána, mit jelent mérnöknek lenni, milyen lehetõségeket tud biztosítani az adott szakmában, különösen, hogy Erdélyben elöregedett a mérnöktársadalom, ezt tapasztaltam a kampányban is. Meggyõzõdésem, hogy a következõ évtized divatszakmái mûszaki, a mérnöki szakmák lesznek és ezzel egyszerre újraértékelõdik a kutatás, a fejlesztés, az innováció szerepe” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselõi, Winkler Gyula és Sógor Csaba szombaton délelõtt az EPP cselekvési program 2014: jövõt a fiataloknak! címmel tartottak elõadást az EU táborban, a panelt Simon Imre moderálta. Egy nappal korábban Winkler Gyula az elmúlt években az európai parlamenti képviselõi irodájában gyakornokoskodó egyetemistákkal beszélgetett tapasztalataikról, valamint további ösztöndíj-lehetõségekrõl.