Újraépíteni a tagállamok közötti bizalmat

Az uniós tagállamok között tapasztalható bizalmatlanság várhatóan növekedni fog az európai parlamenti választásokat megelõzõen – hívta fel a figyelmet szerdán Brüsszelben Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselõje az európai helyzet éves elemzésén vett részt, amelyet az Európa Barátai Alapítvány (Friends of Europe) szervezett idén tizedik alkalommal. A konferenciát ebben az évben Kemény választás elõtt a nehéz helyzetben levõ Európa címmel tartották meg. 

Winkler Gyula szavait a rendezvényen jelen levõ Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke felé intézte, kiemelve, hogy mélyen megosztott az EU, és a választóvonal nemcsak az északi és déli tagállamok között van. “Precedens nélküli uniós szintû szolidaritásról beszélt elnök úr. Megállapítását sok ténnyel meg lehet cáfolni…Jelenleg Európa nemcsak észak és déli oldalra osztható, hanem  keleti és nyugatira is, választóvonal van az új és az alapító tagállamok között, a Schengen övezetben és az azonkívül található államok között, az eurózóna és a nem közös pénznemet használó tagállamok között ugyancsak van ellentét. Szó esett itt korábban a tagállamok közötti bizalom visszaállításáról, azonban az a veszély fenyeget, hogy az európai parlamenti választásokat megelõzõ kampány a még meglévõ bizalom aláaknázásához vezethet, ahelyett, hogy  megerõsítené. Az európai polgárok inkább a saját kormányuktól várják a gondjaik megoldását és nem Brüsszeltõl” – mutatott rá az általános európai közhangulatra Winkler Gyula, hozzátéve, hogy a következõ hét hónap nagy kihívása megtalálni a megfelelõ módot az állampolgárok megszólítására. “Tehát az a kérdés, hogy sikerül-e megtalálni a leghatékonyabb kommunikációs csatornát? Az európai közvéleményhez szólunk-e, ha egyáltalán létezik ilyen, vagy külön-külön a 28 tagállam társadalmához fordulunk” – fogalmazott Winkler  Gyula.

Az Európai Tanács elnöke visszautasította a régi és új tagállamok megkülönböztetését, rámutatva, hogy minden döntést közösen hoz a 28 tagállam. Válaszában Herman Van Rompuy példaként említette, hogy az új tagállamok között is van olyan, amelyik már belépett az euróövezetbe, nagy többsége elfogadta a fiskális paktumot. Szerinte minden tagállamnak sajátos a viszonya az EU-val, elismerte viszont, hogy vannak a tagállamok között különbségek a jólét, az életszínvonal tekintetében.

A konferencia házigazdája Etienne Davignon, az Európa Barátai Alapítvány (Friends of Europe) elnöke, az Európai Bizottság volt alelnöke, a résztvevõk között volt a közgazdasági Nobel-díjas Sir Christopher Pissarides is, a jelenlevõk az Európai Unió globális befolyásának növelésérõl, az unió iránti bizalom megerõsítésérõl és a jövõ évi európai választásokról beszéltek.