Újabb parlamenti állásfoglalás a schengeni csatlakozás támogatásáról

Elsöprő többséggel fogadta el szerdán az Európai Parlament legújabb állásfoglalását Románia és Bulgária schengeni térséghez való csatlakozásáról.

Ez a Parlament eddigi legerősebb, legkeményebb állásfoglalása. Azzal érvelünk, hogy a két ország schengeni csatlakozása alapvető fontosságú az Európai Unió számára, és négy új elemet teszünk le az asztalra” – emelte ki Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője. Mind rámutatott: Románia és Bulgária szabad mozgáshoz való csatlakozásának megtagadása sérti az EU Alapjogi Chartáját, különösen az emberi méltósághoz, a szabadsághoz és biztonsághoz, a törvény előtti egyenlőséghez való jogot, sérti a polgárok szabad mozgását és a környezetvédelem európai célkitűzéseit.  „Az állásfoglalásban megjegyezzük, hogy Ausztria hivatalos indoklásának semmi köze a két ország schengeni csatlakozásának feltételeihez, amelyek teljes mértékben teljesülnek. Ez sérti az EUMSZ 13. cikkét, amely a Bizottsággal és az Európai Parlamenttel való jóhiszemű együttműködést írja elő. A Parlament úgy véli, hogy az Európai Bizottságnak meg kellene vizsgálnia annak lehetőségét, hogy kárpótolja Romániát és Bulgáriát a schengeni tagság indokolatlan elutasítása és a 2011 júniusa óta elszenvedett pénzügyi veszteségek miatt” – tette hozzá.

A képviselők emellett kérik, hogy vizsgálják meg a két érintett ország vagy az Európai Parlament jelenlegi és esetleges jövőbeli lehetőségeit arra, hogy a schengeni csatlakozás elmaradása esetén az Európai Unió Bíróságához forduljanak jogorvoslatért.