Újabb hat fiatal gyakornok a MIÉRT-től

Az Európai Unió működésével ismerkedhetnek fiatal gyakornokok a jövő hónaptól Winkler Gyula EP-képviselőnek és a MIÉRT-nek köszönhetően. Szerdán Kolozsváron ismertették a gyakornoki programot és az idei sikeres pályázók névsorát.

Oltean Csongor, a pályázatot megszervező Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke kiemelte, tizennyolc MIÉRT-es fiatal közül választottak, a pályázóknál nemcsak a felkészültség volt mérvadó, hanem az is, hogy ki mennyire elhivatott abban, hogy az Európai Unióval ismerkedhessen. Tavaly a MIÉRT-hez tartozó ifjúsági szervezetek több mint 350 ezer euróra pályáztak összesen az Erasmus Plus programon belül. „A fiatalok azt tapasztalhatták meg, hogy ez a multikulturalitás új ajtót nyitott meg a számukra” – fogalmazott Oltean. Kiemelte azt is, MIÉRT-esek mára részt vesznek az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) eseményein, sikerült így elfogadtatniuk a Minority SafePack-kel és az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos álláspontjukat.

Boros Anita jogász, aki tavaly volt Winkler Gyula gyakornoka, arról mesélt, hogy fontos volt számára közelről megtapasztalni az európai folyamatokat. Csorba Zsuzsa szintén tavaly vett részt a programon. Úgy fogalmazott: a fiatal végzősöknek a versenyképességét növeli az a gyakorlati tudást, amit itt lehet szerezni. Balló Tamás, KIFOR-elnök korábbi gyakornok kiemelte, hogy mindenki meg tudja találni a neki megfelelő vitákat, beszélgetéseket, az egyetemi tanulmányaihoz hozzájárultak a Brüsszelben töltött hetek.

 

https://youtu.be/Iih9kLgFoNg

 

Engem az motivál és az tart a politikában, hogy fiatalokkal tudok együtt dolgozni” – fogalmazott Winkler Gyula, aki szerint fontos megvizsgálni, felmérni, hogy mi jó és mi rossz a fiatalok számára. “Erdélyben a magyar jövő érdekében dolgozunk és ezt csak a fiatalokkal együtt érdemes” – tette hozzá. Elmesélte, volt olyan gyakornok, aki államvizsga-dolgozatát írta meg a brüsszeli harminc nap alatt, mások a későbbiekben is tartották a kapcsolatot az ott megismert emberekkel, sőt arra is van példa, hogy korábbi gyakornokok ma vele dolgoznak együtt. Minden nyáron megszervezi a gyakornokok találkozóját is éppen azért, mert napjainkban a kapcsolati tőke a legfontosabb. Winkler bemutatta azt a korábbi gyakornokok által szerkesztett kiadványt is, amely az EU-tagság előnyeit összegzi.

A pályázatot elnyerők: Bara Bernadett (Csíkszentdomokos), Tornai Szilárd (Székelyudvarhely), Varga Zsuzsánna (Székelyudvarhely), Buryán Tünde (Medgyes), Tasnádi Márta (Szék) és Fodor Orsolya (Kálnok).