Új távlatok a beszűkített pandémiás mozgástérben

Vasárnap este a hagyományos Barcsay Ákos-díjátadó ünnepséggel zárultak a XI. Hunyad Megyei Magyar Napok. A Dévai Magyar Házban megtartott rendezvényen jutalmazták a Magyar Napok alkalmából meghirdetett népdal-, regemondó és fotóverseny nyerteseit is.

Házigazdaként Pogocsán Ferdinánd, az RMDSZ dévai szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, megköszönve a szervezőknek, hogy a járvány diktálta körülmények között is vállalták a munkát, és gazdag programot szerveztek az elmúlt egy hétre. Kocsis Attila-Levente, a rendezvény fő szervezőjeként szintén köszönetet mondott csapattársainak, mindenekelőtt Széll Lőrincznek, Dulinszky Lászlónak és az online közvetítésekbe besegítő Kelemen Ildikónak, illetve Szász-Barra Boglárkának. De köszönettel fordult a színvonalas műsorokat biztosító Kovászna Megyei Tanács, illetve a zilahi magyar közösség felé is. És természetesen a vajdahunyadi, Zsil-völgyi RMDSZ-vezetők, Benedekfi Dávid lupényi és Kutasi Csaba petrozsényi RMDSZ-elnök felé, akik szintén lelkesen kapcsolódtak be az idei szervezői munkába. Értékelésként elmondta, hogy bár nem ilyennek tervezték az idei Magyar Napokat, a körülményekhez képest sikeresnek mondható a rendezvénysor. – Nem így terveztük indítani a Hunyad Megyei Magyar Napok második évtizedét. A tavalyi jubilálás után mindenképp szükségét láttuk a megújulásnak, de a világjárvány-teremtette helyzetre nem számítottunk. Mégis úgy érzem, így az egyhetes részben online, részben valós részvétellel zajló rendezvénysor végén elmondható, hogy sikerült maximálisan kiaknáznunk a beszűkült lehetőségeket. Elmaradtak ugyan a személyes találkozások, a nagy szabadtéri rendezvények, a népszerű gulyásfőzések, de az események online közvetítésével egészen új perspektívák nyíltak meg. Olyan rétegekhez, közösségekhez sikerült eljutnunk a világháló segítségével, akiket eddig talán egyáltalán vagy csak ritkán tudtunk megszólítani, illetve akik a fizikai távolság miatt eddig soha nem tudtak bekapcsolódni a rendezvényeinkbe – értékelt a XI. Hunyad Megyei Magyar Napok vasárnapi zárórendezvényén Kocsis Attila-Levente fő szervező.

A zárórendezvényre meghívást kaptak a Diversitas Társaság és a Téglás Gábor Elméleti Líceum meghirdette népdal-, regemondó és fotóverseny díjazottjai is, hogy személyesen vehessék át jutalmukat. A népdal- és regemondó versenyre beérkezett felvételeket a zsűri nevében Csatlós Erzsébet Zsófia tanítónő értékelte, kiemelve a kis előadók lelkes hozzáállását, az éneklés örömének tiszta szívű megélését. Elmondta: a szervezők nagy meglepetésére a Szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai is beneveztek az eredetileg Hunyad megyében meghirdetett versenyre, és Szabó Boglárka népdalénekes nagyszerű felkészítése mellett taroltak is a 0–II. osztályosok kategóriájában. Első díjat nyert Juhos Borbála, másodikat Butuza Zsófia, harmadikat Fodor-Harmati Márk, mindannyian a szamosújvári magyar iskola másodikos diákjai. E korcsoportban különdíjat kapott a dévai Rátoni Zoé és Széll Réka. A III–IV. osztályosok soraiban első díjas lett Kiss Dóra, második Szemcsuk Adrienn, harmadik Tătăruş Zoránd, dicséretben részesült Széll Márk. Mindannyian a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai, felkészítőik: Lengyel Izabella és Széll Bíborka tanítónők. A regemondó verseny egyetlen résztvevője és díjazottja az ötödikes Şerb Mária.

A fotóversenyen három korcsoportban díjaztak. Az elemisták körében első díjat nyert Dulinszky Dalma, másodikat Varga Miklós, harmadikat Both Dávid, mindannyian a dévai magyar iskolaközpont diákjai. Az általános iskolások korcsoportjában első lett Cioabă Răzvan, második pedig David Antonio, mindketten a petrozsényi Jézus Szíve gyermekotthon neveltjei. A harmadik díjat Dulinszky Sarolta kapta. A középiskolás- és felnőtt kategóriában harmadik díjas lett Szőnyi István, második Aknai Szilárd, első pedig Nyisztor Dalma.

A versenyek díjazását követően került sor az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete alapította Barcsay Ákos-díjak átadására. A díjban immár hatodik esztendeje olyan Hunyad megyei személyiségek részesülnek, akik kiváló szakmai tevékenységük mellett a közösségben is példaértékű munkát végeznek. Idén a civilszférából Doboly Beatrix, vajdahunyadi EMKE-elnök, a Diversitas Társaság elnöke és számos helyi civilszervezet alapítója, munkatársa vehette át a Barcsay Ákos-díjat. Az egyházi képviselők soraiból Kun Árpád nyugalmazott református lelkészt díjazta a kuratórium, a pedagógustársadalom képviselőjeként pedig Balogh-Botár Csaba, a Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgató-helyettese vehette át a díjat.

Mindhárom díjazott hangsúlyozta: a szórványbeli közösségi munkát szívvel-lélekkel végezték, végzik, lelkes, dolgos csapatok tagjaiként, és úgy vélik: ezt a munkát folytatni kell! E gondolathoz kapcsolódott rendezvényzáró felszólalásában Széll Lőrincz, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke és listavezető képviselőjelöltje, aki ismertette az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete meghirdette közvita alaptételeit, és arra kérte a jelenlévőket, hogy fogalmazzák meg együtt a közösség céljait, amelyek a szülőföldön való megmaradást, társadalmi jólétet biztosíthatják. Röviden köszöntötte a jelenlévőket Kutasi Csaba, az RMDSZ Hunyad megyei szenátorjelöltje is, aki elmondta: a petrozsényi magyar közösség tagjaként örömmel számolhat be arról, hogy az itt élő maroknyi magyarság 18 esztendővel ezelőtt Erdély-szerte úttörő volt a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok megszervezésével, majd idén ennek első online kiadásával. Hangsúlyozta: az idei Hunyad Megyei Magyar Napok jelszava, a következő időszakban is megerősítésre vár: éreznünk és bizonyítanunk kell, hogy ÖSSZETARTOZUNK.

Gáspár Barra Réka, Nyugati Jelen