Új Európa – egy másfajta Európa – tevékenységi beszámoló

Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke hétfõi, dévai sajtótájékoztatóján ismertette a 2012 szeptembere és 2013 júliusa közötti, európai parlamenti és közéleti tevékenységét.

Minden évben elkészítjük a tevékenységi beszámolót, amióta tagja vagyok az Európai Parlamentnek. Nem kötelezõ az ilyen típusú beszámoló, azonban én úgy érzem, el kell számolnom minden parlamenti év végén, ismertetnem kell, mivel foglalkoztam az elmúlt hónapokban” – mondta el Winkler Gyula. Az EP-képviselõ három fontos tevékenységet emelt ki az elmúlt egy évbõl: az EU 2014-2020 közötti költségvetési keretének elõkészítése, az Európai Néppárt tavaly októberi bukaresti kongresszusának szervezése, valamint az Európa jövõjérõl szóló, egyre pezsgõbb vitához hozzájáruló, Új Európa most címû, Frank Engel luxembourgi EP-képviselõvel közösen írt tanulmánykötet szerkesztése.

A bukaresti EPP kongresszus azért volt nagyon fontos, mert húsz év után módosította programját az európai pártcsalád. Az RMDSZ-nek pedig sikerült bevinnie egy a kisebbségek jogairól és védelmérõl szóló fejezetet, valamint bekerült a néppárt programjába a régiók fontossága is” – számolt be Winkler Gyula. Az Európa jövõjérõl szóló viták kapcsán az EP-képviselõ csalódásának adott hangot, hogy Romániában még az ingerküszöböt sem éri el. “Az EU jövõjével kapcsolatos véleményeket nem Románia 33 EP-képviselõje kell hogy megfogalmazza. Közvita kellene, hogy kialakuljon Romániában is, amelyben a politikusoknak, de fõleg a közéleti szereplõknek, a civil társadalomnak kellene részt venni. Hat éve vagyunk teljes jogú tagjai az Európai Uniónak és sajnos azt kell látnunk, hogy itthon, Erdélyben, de az országos közvélemény számára sem fontosak azok a viták, amelyeknek eredményeképpen majd megszületik egy új Európa. Holott ilyen viták során kellene meghatározni, hogy milyen Európát szeretnénk, hogy a régiók Európáját, a föderális Európát akarjuk-e” – magyarázta Winkler Gyula.

Az EP-képviselõ beszámolójában kiemelt helyen szerepel a kisebbségi európai polgári kezdeményezés megszervezésének érdekében kifejtetett tevékenység. “Több mint kétéves munka eredményeképpen született meg az a példaadó európai kisebbségi összefogás, amelynek eredményeképpen kidolgoztuk, véglegesítettük a kisebbségi polgári kezdeményezés, a Minority SafePack tartalmát, amely jelen pillanatban az Európai Bizottság jóváhagyására vár. Reményeim szerint a bizottság  a következõ hetekben iktatni fogja a benyújtott tervezetet, és ezáltal elkezdõdhet az aláírásgyûjtés, amely során a következõ egy esztendõben egy millió aláírással nyomatékosítjuk igényünket, amely szerint az Európai Unió intézményei több figyelmet szenteljenek a nemzeti kisebbségi közösségeknek és foglalja jogszabályba az õshonos kisebbségek védelmét biztosító rendelkezéseket” – nyilatkozta Winkler Gyula a sajtótájékoztatót követõen.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselõjének tevékenységi beszámolóját az alábbi linken találják: Új Európa – egy másfajta Európa – Tevékenységem az Európai Parlamentben és otthon, Erdélyben 2012. szeptember – 2013. július között