Udvarhelyszéki támogatás

Az európai parlamenti választásokon való részvétel és a brüsszeli jelenlét fontossága adta a témáját  az RMDSZ EP-képviselõi, Sógor Csaba és Winkler Gyula, illetve az Udvarhelyszéki RMDSZ politikusai, Verestóy Attila és Antal István által tartott péntek délelõtti sajtótájékoztatónak. Az Udvarhelyszéki RMDSZ támogatásáról biztosította az RMDSZ európai parlamenti képviselõit egy újabb mandátum elnyerésében.

Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke házigazdaként köszöntötte a sajtó képviselõit. Elmondta: az európai parlamenti választások nem csupán a jelöltek és az RMDSZ számára fontos kihívás, hanem az erdélyi magyarság számára is. “Ha az erdélyi magyar politikában a legcsekélyebb megosztás is megvalósul, akkor senki nem fog bejutni az Európai Parlamentbe. Ilyen körülmények között nem lesz képviselete az erdélyi magyarságnak” – hívta fel a figyelmet Verestóy Attila. Ehhez a gondolathoz kapcsolódóan Antal István parlamenti képviselõ kifejtette, az RMDSZ olyan sokszínû érdekvédelmi szervezet, amelynek tagjai, bár sokmindent különbözõképpen látnak, de képesek együtt dolgozni egy közös cél, az erdélyi magyarság megfelelõ képviselete érdekében. Antal István kihangsúlyozta: csak az tudja hitelesen képviselni az erdélyi magyarságot, aki elnyeri az erdélyi magyarság támogatását.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ arra mutatott rá, hogy az RMDSZ megjelenése az európai porondon hozzájárult ahhoz, hogy a kisebbségvédelmi témákkal szembeni érzékenység kapcsán áttörést érhessünk el. “Európa még nem hajlandó elismerni azt, hogy a kisebbségi kérdések nem lehetnek csupán tagállami hatáskörök. Azért kell ott legyünk, hogy erre irányítsuk Európa figyelmét” – hangsúlyozta a képviselõ, aki elmondta, ha Székelyföld hét évvel ezelõtti arculatát mérlegre tesszük a jelenlegivel, akkor több területen is láthatjuk azt a fejlõdést, amely többek között az Európai Unió támogatáspolitikájának tudható be.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselõ, aki szintén újabb mandátumért indul a májusi választásokon azt hangsúlyozta, hogy míg Bukarestben a kis lépések, Brüsszelben csupán az apró lépések politikáját lehet eredményesen folytatni.  “Ezekbe az apró lépésekbe nekünk is bele kell szólnunk ahhoz, hogy kisebbségvédelmi vagy éppen mezõgazdasági területen számunkra is kedvezõ döntések szülessenek. El kell érnünk azt, hogy például a koppenhágai kritériumokat a csatlakozás után is kérjék számon a tagállamokon”  – magyarázta. Sógor Csaba azt is kiemelte: Magyarországnak mindenképpen lesz 21 magyar képviselõje Európában, de az, hogy az erdélyi magyarok milyen arányban lesznek jelen, az az erdélyi magyarság felelõssége.