Több uniós pénzből gazdálkodunk

Több uniós pénzbõl gazdálkodunk a következõ hét évben, hívta fel a figyelmet a Szatmár Megyei Önkormányzati Tanács pénteki, Nagykárolyban megtartott ülésén Winkler Gyula EP-képviselõ, aki Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár megyei elnökének meghívására érkezett Szatmár megyébe. Az esemény házigazdája Kovács Jenõ, Nagykároly polgármestere volt, aki köszöntötte a megye RMDSZ-es polgármestereit, tanácsosait.

A tanácskozáson részt vett Csóka Tibor, a Partiumi Önkormányzati Tanács elnöke, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke, Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzati fõtitkárhelyettese és Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nõszervezetének alelnöke, európai parlamenti képviselõjelölt. A nagykárolyi, uniós forrásokból nemrég felújított Károlyi kastélyban megtartott találkozón jelen voltak Erdei D. István és Kereskényi Gábor Szatmár megyei parlamenti képviselõk.

Több uniós pénzbõl gazdálkodunk a következõ hét éves uniós költségvetési ciklusban. A jelenlegi információink szerint 43 milliárd euró körül forog az az összeg, amelyet Románia fejlesztési célokra költhet, ez számottevõ növekedést jelent a tavaly decemberben lezáruló ciklusban elkülönített 31,5 milliárd euróhoz viszonyítva. Megújult az EU regionális politikája, valamint a Közös Agrárpolitika, Közép- és Kelet-Európa tagállamai számára új lehetõségek nyílnak, amelyeket az erdélyi magyar önkormányzatok és magyar közösségek akkor fognak tudni felhasználni, ha kellõképpen felkészülnek az új szabályokra és pályázati kiírásokra” – tájékoztatta a jelenlevõket Winkler Gyula. Az RMSZ európai parlamenti képviselõje ismertette az operatív programok új struktúráját, a Közös Agrárpolitika új  lehetõségeit, amelyek kiemelten támogatják majd a fiatal gazdákat és a társulásokat létrehozó pályázókat.

Az RMDSZ politikusai Bukarestben is, de az Európai Parlamentben is következetesen támogatják Románia schengeni csatlakozását. Itt, a Partiumban mindenki a saját bõrén tapasztalja, hogy a csatlakozás elmaradása milyen súlyos gazdasági következményeket okoz, ezért továbbra is minden alkalmat  megragadok, hogy elmondjam: kettõs mércével mérik Romániát és Bulgáriát akkor, amikor a Schengeni Egyezményben nem rögzített politikai indokok miatt akadályozzák a csatlakozást” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Hegedüs Csilla,az RMDSZ Nõszervezetének alelnöke az õsszel megalakult szervezet eddigi eredményeit és jövõbeli terveit ismertette, EP-képviselõjelöltként arról beszélt, hogyan tudja gazdagítani nõként az erdélyi magyar érdekképviseleti munkát. Pataki Csaba szenátor a jelenlegi politikai helyzetet elemezte, Ilyés Gyula az önkormányzatok elõtt álló kihívásokról, feladatokról beszélt. A Szatmár megyei polgármesterek, tanácsosok költségvetési kérdéseket, a folyamatban levõ uniós programok finanszírozási gondjait, napi problémákat vitattak meg.

Winkler Gyula szombaton részt vesz a negyedik alkalommal sorra kerülõ Szatmár megyei böllérversenyen, a vándorrendezvénynek idén Sárközújlak ad otthont.