Több konkrét intézkedést várnak a vállalkozók

A 2019-es európai parlamenti választásokat a „pénteki” klímatüntetések határozták meg, az idei EP-választásokat pedig – homlokegyenest ellenkezően – a gazdatüntetések keretezik. A dolog pikantériája, hogy az európai gazdák EU-s pénzből megvásárolt traktorokkal útblokádoztak! – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula Aradon. Az RMDSZ által szervezett  vállalkozói fórum fő témája a zöld átállás volt, az európai kitekintőt követően ehhez kapcsolódó pályázati lehetőségeket is ismertettek.

📷Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Országunk háromszorosát kapta vissza annak, amit a közös uniós költségvetésbe befizetett, tehát nettó kedvezményezettje az uniós forráselosztásoknak. 30 milliárd euró a befizetéseink értéke 17 év alatt,  és 92 milliárd az, ami visszajött az uniótól támogatások formájában” – magyarázta az RMDSZ EP-képviselője, rámutatva, hogy kevesebb bürokráciával, egyszerűbb uniós szabályokkal még jobb lett volna a mérleg.

Nagyon sokat beszélünk az újraiparosításról itthon és az Európai Unió szintjén egyaránt. A baj ott kezdődik, hogy a hangzatos előadások és az újabbnál újabb stratégiák ellenére késnek a konkrét intézkedések. Az utóbbi években pedig az Irány az 55% zöld átállási terv ijesztő méretű bürokráciát generált mind az agráriumban, mind a kisvállalkozások esetében. Mindez rossz hatást gyakorol az európai versenyképességre, ezért ezen a területen is változásra van szükség az Európai Unióban” – hangsúlyozta a képviselő, kiemelve, hogy ezért fontos elmenni a június 9-ei választásra.

Winkler Gyula előadását követően Jermendy Zoltán, a Goodwill Consulting képviselője a KKV-k számára a közeljövőben kiírásra kerülő pályázatokról beszélt.

Fotó: Bethlendi Tamás