Több fronton kell küzdeni a bürokrácia ellen

Elsõ alkalommal szervezett közösen Bukarestben gazdasági konferenciát a Romániai Magyar Üzleti Egyesület és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság. A pénteki konferencián a vendégeket köszöntötte Diósi László, az RMÜE elnöke és Gyerkó László, az RMKT alelnöke, majd elõadást tartott Nagy Ágnes, a Román Nemzeti Bank Igazgatótanácsának tagja, ezt követõen pedig romániai magyar sikeres vállalkozók mutatkoztak be Daradics Kinga, a MOL Románia vezérigazgatójának moderálásával.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje a vállalatok hatékonyságának növelésérõl szóló panelben tartott elõadást, arról tájékoztatva a jelenlevõket, hogy milyen pályázati lehetõségekkel segíti az Európai Unió a vállalkozások hatékonyságának növelését és a versenyképesség javítását a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban. “Ezeket a vállalkozások hatékonyságának növelését és a versenyképesség javítását célzó pályázati lehetõségeket a COSME program foglalja össze. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tagállamok összehangolt módon igyekezzenek az egységes digitális piac kialakítására, az ultragyors szélessávú internet-hozzáférésnek az elterjesztésére, a határokon átnyúló e-kereskedelem infrastruktúrájának megteremtésére, valamint a szolgáltatási irányelv maradéktalan alkalmazására” – ismertette Winkler Gyula, egyetlen példát emelve ki: az Erasmus a fiatal vállalkozóknak programot, amely a személyes tapasztalatszerzést, a szakmai kompetencia fejlesztését segíti, mind olyan terület, amely a vállalkozók számára elengedhetetlen a siker elérésében. Kísérleti jelleggel, mint pilot-project, már 2009-ben elindították, a fiatal vállalkozók számára szóló program Romániában is mûködik. “Kezdõ vállalkozók hat hónapos tapasztalatcserén vehetnek részt, valamely tagállam szakavatott vállalkozója mellett dolgozhatnak, elleshetik az adott terület fortélyait, szakmai tapasztalatra tehetnek szert. A hat hónapos idõszak alatt az Európai Bizottság támogatást nyújt, amelybõl fedezhetik a fiatal vállalkozó utazási és lakhatási költségeit. A próbaidõszak után a program sikeresnek bizonyult, ezért a következõ hét évben s COSME program részét képezi” – hívta fel a jelenlevõk figyelmét Winkler Gyula. 

A beszélgetés során szóba kerültek azok a bürokratikus akadályok, melyek megnehezítik az erdélyi kisvállalkozók számára az uniós projektek lebonyolítását. Winkler Gyula ennek kapcsán elmondta, fontosak az érdekérvényesítõ eszközök. “Az elmúlt években, a gazdasági válság idejében is, Brüsszel nyomást gyakorolt Bukarestre, hogy egyszerûsítse a pályázati követelményeket, könnyítse meg az elszámolási procedúrákat, tegye vállalkozóbaráttá a pályázati rendszereket, sajnos ennek az eredménye még várat magára, ezért ugyanilyen nyomásgyakorlásra van szükség a munkáltatói szervezetek, a vállalkozók érdekvédelmi szövetségei részérõl is, hiszen az elmúlt hét év gyenge teljesítménye, ami az uniós alapok felhasználását illeti, gyakran a borzalmas bürokráciával magyarázható, amely egyszerûen elveszi a vállalkozók kedvét az európai uniós pályázatok összeállításától” – hangsúlyozta az RMDSZ európai parlamenti képviselõje.