Több EU-s támogatást a Székely Termék márkának

Fotó: Bethlendi Tamás

 „A Székely Termék mozgalom kiváló kezdeményezés, amelyet Brüsszelben is bemutattak Hargita Megye Tanácsának szakértői és a Székely Termék kuratóriumának képviselői. Az Európai Unió a fenntartható élelmiszerpolitikát fogja kiemelten támogatni 2021 után. Ebben a kontextusban érdemes hangsúlyt fektetni a hagyományos és helyi termékek előállításának fejlesztésére, a helyi kistermelők támogatására. Lehetőséget kell teremteni a székelyföldi termelőknek arra, hogy népszerűsíteni tudják termékeiket, szolgáltatásaikat és nagyobb haszonnal értékesíteni ezeket. Az EU által odaítélt eredetmegjelölés és a hagyományos termékekre vonatkozó minősítés segíthet ebben. A Székely Termék márkajelzésnek hatékonyabb kihasználásával párhuzamosan Székelyföld arculatának kialakításán is tovább kell dolgozni” – mondta el szerdán Csíkkozmáson Winkler Gyula EP-képviselőjelölt a pityókatermesztőkkel folytatott beszélgetésén, ahol a Közös Agrárpolitikának (KAP) várható módosításairól és a kistermelők érdekérvényesítési, illetve terményük értékesítései lehetőségről beszélgettek. A tanácskozáson a helyi elöljárók mellett részt vett Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke és Korodi Attila parlamenti képviselő is.

Az EP-képviselőjelölt elmondta, a Közös Agrárpolitika 2021 után egy decentralizációs folyamaton megy keresztül, a döntések egy része tagállami hatáskörbe kerül, tehát a kormány és a mezőgazdasági minisztérium több hatáskört kap majd a programok és a támogatások feltételeinek kidolgozásában. Éppen ezért fontos lesz a székelyföldi gazdák bukaresti érdekképviselete. „A kormány az EU által megnevezett prioritások figyelembevételével átcsoportosíthat forrásokat a vidékfejlesztési program és a KAP első pillére között. Minél erősebb érdekképviselet kell létrehozniuk a gazdaszervezeteknek és döntést kell hozniuk a saját prioritáslistájuk tekintetében, amelyet az RMDSZ politikai eszközökkel támogathat” – hangoztatta Winkler Gyula.

Tájékoztatta a jelenlevőket arról, hogy amennyiben a Brexit végbemegy, az unió éves költségvetése mintegy 12-13 milliárd euróval lesz kevesebb. Ezt a kiesést egyesek a kelet-európai országok támogatásának csökkentésével gazdálkodnák ki, ami elsősorban a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést érintené. „Azért megyünk Brüsszelbe, hogy a gazdáink támogatását megvédjük és lehetőség szerint növeljük” – mondta Winkler Gyula.

Borboly Csaba a csíki pityóka levédésének, és egy hatékony öntözőrendszer kiépítésének fontosságát hangsúlyozta, Korodi Attila azon a véleményen volt, hogy a Közös Agrárpolitika alakulásában egyensúlyt kell tartani az uniós, illetve tagállami döntési hatáskörök között.