Több épületből állna össze a csíkszeredai idősotthon, majd valamikor

A Gyulafehérvári Caritas katolikus segélyszervezet által működtetett idősotthonok mintájára, több épületből álló komplexumként képzeli el Csíkszereda vezetősége a majdani csibai idősotthont. Csibában, az öregotthon építése céljából vásárolt területen tartott sajtótájékoztatót szerdán a csíkszeredai városháza.

Korodi Attila csíkszeredai polgármester ismertette a sajtó képviselőivel az öregotthon tervezetét. Mint kiemelte, a csíkszeredai városháza 2022 óta keres olyan ingatlant, ahol hosszútávon lehet időseknek szánt ellátórendszert fejleszteni. A Gyulafehérvári Caritas által működtetett idősek otthona az a modell, ami mintaként szolgált számukra: a Caritas olyan idősellátó létesítményt hozott létre, ahol nem több száznak, hanem otthononként csupán 12 idős embernek nyújtanak lakhatási és ellátási lehetőséget. A város célja az, hogy a majdani csibai idősotthon is több ehhez hasonló kis épületből álljon össze az 1,7 hektáros területen. Szándékunk, hogy már ebben az évben kiírjuk a megvalósítási tanulmányra a közbeszerzési eljárást. Ha lesz külső finanszírozási lehetőség, akkor azt megpályázva kezdjük megépíteni, ha nem, akkor saját erőforrásból” – hangsúlyozta Csíkszereda polgármestere. A város fontosnak tartja, hogy otthon jellege legyen az épületkomplexumnak, közel a természethez, de a városhoz is. Mint elhangzott, a majdani idősotthon csupán 300 méterrel lesz távolabb a Szent-Kereszt plébániától, mint a csíksomlyói Caritas épülete.

Nagy Lilla, SzékelyhoWinkler Gyula európai parlamenti képviselő jelezte: 10 évvel ezelőtt indított el az RMDSZ egy arra vonatkozó kezdeményezést, hogy vizsgálják meg a szociális szolgáltatásokat biztosító szervezetek tevékenységét, azt, hogy milyen problémákkal küzdenek, és hogy miként tudják őket támogatni. Ennek eredményeiről ugyan nem beszélt, mindössze azt mondta, nem áll távol tőle az aktuális csibai idősotthon projektje. Hajdu Gábor csíkszéki parlamenti képviselő három részre tagolta a szerdai sajtótájékoztató témáját: az egyik, hogy az időskori aktivitást támogatni kell. Továbbá fontos szerinte az is, hogy elérhetőek legyenek a kulturális intézmények az idősek számára. A témakör harmadik részeként a bemutatott csibai idősotthon projekt fontosságát hangsúlyozta.

Nagy Lilla, Székelyhon