Támogatni kell a fiatal vállalkozókat

A Romániai Magyar Üzleti Egyesület pénteken zajló, marosvásárhelyi konferenciáján mutatta be pénteken Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ a COSME programot. Bevezetõjében tájékoztatta a résztvevõket, hogy a héten Strasbourgban az Európai Parlament elfogadta az EU 2014-2020 közötti költségvetési keretét, valamint a költségvetés végrehajtásával kapcsolatos számos jelentést.

Többek között megszavazták az új Közös Agrárpolitikáról szóló jelentést és elfogadták a COSME 2014-2020 programot is. “Ennek a programnak a legfontosabb célkitûzése a kisvállalkozók forráshoz jutásának támogatása, csak erre a célra több mint egy milliárd euró áll a következõ hét évben a rendelkezésre” – mondta el Winkler Gyula, rátérve a COSME részletes ismertetésére. Ezt az alapot pénzügyi közvetítõkön, garancialapokon, bankokon, lízingcégeken keresztül lehet megpályázni. A COSME programból származó alapok garantálják a kisvállalkozók által felvett banki hiteleket. Az Európai Bizottság azt reméli, hogy e mechanizmus révén elindíthatja a gazdasági válság által megnehezített banki hitelezést.

Az Európai Unióban hosszú évek gyakorlata bizonyítja, hogy az új munkahelyek a kis- és középvállalkozóktól várhatóak, ezért nyilvánvaló, hogy ezek gazdasági megerõsödését kell támogatni elsõsorban. A COSME program segíti a vállalkozói szellem kialakulását és a vállalkozói kedv növekedését, például az új, Erasmus fiatal vállalkozóknak program által” – hívta fel a figyelmet a az EP-képviselõ. “Paradoxonként élem meg, hogy az európai statisztikák számos uniós tagállamban azt jelzik, hogy a fiatalok a közszférában, közintézményekben szeretnének inkább elhelyezkedni, karriert építeni, szemben a világ többi részével, különösképpen az Egyesült Államokkal, ahol jóval nagyobb a vállalkozói kedv az ifjúság körében. Ezen érdemes változtatni és változtatni is kell, hiszen a fiatalok kreativitása csodákat mûvelhet, ha a fiatal vállalkozók kellõ támogatásban részesülnek” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A marosvásárhelyi üzleti konferencia házigazdája Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója, a RMÜE elnöke volt. Délelõtt romániai magyar sikeres vállalkozók mutatkoztak be, a panel moderátora Daradics Kinga, a MOL Románia vezérigazgatója volt, Szabó József Andor a bukaresti magyar nagykövetség mezõgazdasági szakattaséja tartott Agrárium bemutatót, délután mezõgazdasági pénzügyi megoldásokról és magyar nyelvû oktatásról volt szó, valamint bemutatkozott a Tabula Egyesület. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje régóta együttmûködik a Romániai Magyar Üzleti Egyesülettel, rendszeresen részt vesz a RMÜE rendezvényein.

A COSME program